Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Расизам у листу који издаје Национални савет Мађара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2015.

НДНВ: Расизам у листу који издаје Национални савет Мађара

Независно друштво новинара Војводине најоштрије протестује због расистичког прилога у листу „Хет Нап“ под називом „Ромско лудило гађања јајима“, ауторке Елвире Ренчењи, у којем се шири мржња према припадницима ромске популације и репродукују најприземнији стереотипи о њима.

Овај прилог је у потпуној супротности не само са етичким кодексом новинарства већ и са Законом о јавном информисању и медијима, који у читавом низу чланова третира говор мржње и правне мере против њега. Прилог такође крши и Закон о забрани дискриминације.

Најмање што уредништво овог листа, којем је оснивач Национални савет Мађара може да уради јесте да се извини Ромима, али и својим читаоцима због овог срамотног прилога који свакако може да се чита и као позив на насиље. Најмање што оснивач може да уради јесте да управу и уредништво листа позове да преузму одговорност и одговарајуће последице због катастрофалног уређивачког пропуста.

Независно друштво новинара Војводине подсећа на ужасне последице који говор мржње у медијима може имати по једно друштво, а чему смо били сведоци током деведесетих година, али указује и на тежак положај припадника ромске заједнице, који захтева афирмативну акцију медија, а не вулгарну сатанизацију.

 О овом случају НДНВ ће обавестити домаће и међународне организације које се баве заштитом мањинских права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси