Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Јединство угасило дигитални сигнал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2015.

Аутор: С. Новел Извор: Данас

ТВ Јединство угасило дигитални сигнал

Најстарија телевизија у овом крају, Јединство, угашена је после преласка на дигитално емитовање сигнала. Оно што, у минуле две и по године, није пошло за руком институцијама и законским одредбама, учинила је дигитализација.

Од оснивања, половином деведесетих година прошлог века, кроз ТВ Јединство преламала су се политичка догађања у Новом Пазару. Ова ТВ је на почетку била део приватизоване истоимене штампарије, касније је пословним трансакцијама прешла под контролу система који предводи муфтија санџачки Муамер Зукорлић.

Када је пре две и по године дошло до раскола у политичком крилу тог система, зграду су заузеле Зукорлићеве присталице, а бивши запосленици су остали без посла. Програм је „креиран“ преузимањем прилога са ТВ Санџак, која има локалну фреквенцију и програм емитује са Интернационалног универзитета. Зукорлићев систем је, до сада, имао једну телевизију са две фреквенције.

Пуштањем дигиталног сигнала, требало би да је стављена тачка на овај проблем, јер ТВ Јединство са правне стране није постојала, али је емитовала програм. Оснивач штампарија „Јединство“, у стечају је од јесени 2011.године, а у фебруару наредне године ТВ је одузета дозвола за емитовање програма, која је важила ретроактивни од 15. децембра претходне године.

ТВ Јединство је имала и сада има дозволу да програм емитује на регионалној фреквенцији на подручју Новог Пазара,Тутина и Сјенице. У августу 2013. године предузеће „ТВ Јединство медиа теам“, чији је власник Шериф Марукић, напрасно смењени директор ТВ Јединство, на конкурсу је добила регионалну фреквенцију, а 4. јуна ове године и дозволу за емитовање програма.

-Сада смо у фази тражења одговарајућег простора, јер не можемо да се вратимо у онај одакле смо истерану 2013.године. Те исте године судском пресудом нам је простор враћен, али су се Зукорлићеви људи жалили што пресуда није написана на босанском језику и тако смо блокирани, објашњава Марукић и додаје да ће у наредних пар месеци његова телевизија сигурно почети да емитује програм.

ТВ Санџак, која емитује програм на локалној фреквенцији, одмах је решила овај проблем, иако је претходно оценила да је обавештење ЈП Емисиона техника и везе „да нема доступних уређаја неопходних за пуштање дигиталног сигнала“ некоректно и непринципијелно.

У саопштењу се наводи, да су пре рока „испунили све услове за дигитализацију сигнала и добила дозволу за његово емитовање“, да су „први од свих локалних емитера у Србији још у јулу 2014.године обратили ЈП Емисиона техника и везе, да су у најбржем року испунили све услове који су захтевани и домах кренули у припреме за достављање тзв.СДИ сигнала“, а онда су добили обавештење да ће морати сами да купују опрему „коју је била да обезбеди Емисиона техника и везе“.

Руководство ове ТВ сматра да никако није случајно да уређаја нема баш за њих и то одмах пребацују на политички терен и адресу потпредседника Владе Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, при чијемје министарству ово ЈП. Они сматрају да је то „отворена опструкција, кршење закона и обрачун са политичким неистомишљеницима“. Регионална ТВ, чији оснивач је локална самоуправа, спремно је дочекала дигитализацију, јер је на дигитални сигнал прешла прошлог септембра.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси