Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Убиство новинара Пантића наручено из Јагодинске пиваре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2015.

Извор: www.alo.rs

Убиство новинара Пантића наручено из Јагодинске пиваре

Резултати досадашње истраге показују да је убиство новинара Вечерњих новости из Јагодине Милана Пантића наручено из Јагодинске пиваре потврђено је данас породици покојног новинара из Комисије за истрагу убиства новинара, а председник те комисије Веран Матић изјавио је да је скандалозно понашење Немачке која већ годину и по дана спречава саслушање једног од могућих актера тог убиства, пише "Блиц".

 

Из Комисије за истрагу убиства новинара "Вечерњих новости" Милана Пантића из Јагодине на 14. годишњицу од тог убиства саопштено је члановима његове породице да је истрага о расветљавању убиства усмерена на Јагодину и Јагодинску пивару и да је још неколико нових лица саслушано, те да се не могу прецизирати рокови за завршетак истраге, јер је протекло много времена и да су многи трагови застарели, сазнаје "Блиц".            

Председник Комисије за истрагу убијених новинара Веран Матић потврдио је да је у истрагу о убиству Милана Пантића придружен тим који је решио убиство Славка Ћурувије и да је са полиграфски саслушано 2.000 лица.     

- У протеклих годину дана, поред анализе рада седам предходних радних група, системом елиминације уклонили смо трагове који до сада нису дали резулат или путоказ. Урађено је преко 2.000 полиграфских снимака, огромна количина салушања, прибављене су телефонске комуникације, које су у то време постојале у овом региону. Сада се ради обиман посао анализе те комуникације. Потребно је пронаћи бројеве телефона најразличитијих људи који се могу довести у везу са овим убиством. На томе тренутно раде тимови МУП и БИА - каже Матић.             

Он је подсетио да више од годину дана та комисија очекује сарадњу са државним органима Немачке, како би "представници наше радне групе саслушали могућег актера тог убиства и то је велики скандал када је реч о несарадњи Министарства правде и полиције Немачке".      

- Очекујем да ће до тога ускоро доћи, јер смо проблем изнели пред Европске институције. Овај случај не пада у запећак и радне групе свакодневно раде и то ће трајати док се случај не разреши, односно не открију починиоци и налогодавци - навео је Матић и додао да је полиција Немачке потрвдила да таква особа живи на адреси коју је комисија дала.    

На помену 14 година од убиства Милана Пантића на гробљу и испред бисте на тргу који носи његово су се окупили родбина, пријатељи, новинари Поморавског округа и Србије.     

Пантић је мучки убијен у ходнику зграде, пред вратима стана.       

Комеморацији ће присустовали челни људи "Вечерњих новости", УНС и НУНС-а, ЈИП "Нови пут" из Јагодине... Новинари су и овог пута, као и протеклих 14 година, испред спомен бисте, поновили захтев надлежним органима државе да се убица и налагодавци пронађу и заслужено казне.    

У Народној библиотеци у Јагодини уручена је традиционална награда за новинарску храброст ,,Милан Пантић", а добитница је новинарка недељних новина "Нови пут" из Јагодине Зорица Глигоријевић.   

Пантић је рођен 1954. године у селу Драгово код Рековца, новинарску каријеру је започео у "Новом путу", његово име је уписано 3. маја 2002. године на споменик у Вашингтону САД, на 1.395. месту, уз имена новинара света који су од 1812. години изгубили живот на задатку.

Од пре шест година, његова слика и биографија и као и биографија и слика убијеног новинара Славка Ћурувије, се налазе у новоотвореном музеју новинарства "Newseum" у главном граду Америке.       

Пантић је убијен у јутро, око осам сати, са "неколико удараца тупим предметом у главу", док се враћао из оближње продавнице са векном хлеба и литром млека које су нађени крај његовог тела у крви.  

Највећи број текстова Пантић је објавио у рубрици "Црна хроника" пишући о криминалу у Јагодини, Поморавском округу и овом делу Србије.     

У потрази за убицом припадници Полицијске управе у Јагодини и Управе криминалситичке полиције МУП Србије "проверили су пеко 2.000 лица и обавили више стотина разговора у циљу провере свих добијених информација и сазнања". Одмах после убиства полиција је направила фото робот потенцијалног убице и распсала награду од тадашњих 300.000 немачких марака, али убица није пронађен, подсећа "Блиц".                                               

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси