Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручењем награде обележено 14 година од убиства Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2015.

Извор: Танјуг

Уручењем награде обележено 14 година од убиства Пантића

Уручењем награде за новинарску храброст и полагањем цвећа на спомен бисту новинару Милану Пантићу, данас је одата почаст том дописнику Вечерњих новости из Јагодине који је убијен на данашњи дан 2001. године у ходнику испред свога стана. Родбина, пријатељи и колеге су паљењем свећа на гробу, полагањем цвећа на месту убиства и венаца на спомен бисту, као и уручењем награде за новинарски храброст одали почаст Пантићу.

 

Председник Комисије за истраживање убиства новинара Ведран Матић поручио је крај бисте Пантићу да је задовољан досадашњим радом на решавању убиства новинара Славка Ћурувије, али и да "случај Пантића није бачен у запећак".

"Истражитељи раде нон стоп и то је нешто што ће трајати док се не разреши до краја, док се не пронађе убица и налагодавци", рекао је Матић. 

Решавати убиства после 15-16 година и довести га до суђења је велики успех у Србији, додао је он и истакао да је, када је реч о убиству Пантића, последњих година урађено више од 2.000 полиграфа и саслушан огроман број људи.

Он је назвао скандалом што МУП Немачке ни за годину дана није саслушао једну особу осумњичену за убиство Пантића и изразио наду да ће и до тога ускоро доћи.

Директор, главни и одговорни уредник Вечерњих новости Ратко Дмитровић оценио је да је фрустрирајуће то што се сваке године на истом месту изговарају исте реченице и нада да ће следеће године бити чиста ситуација ко је извршилац и наручилац тог гнусног злочина.

"Данас, у односу на прошлу годину, нисмо ближе разрешња овог случаја. Постоје информације које су под неком врстом заштите, а при томе не мислим на владу, мислим да постоји веома добра воља владе да кончано овај случај и буде решен, али неко утицајан одређне информације и канале држи затвореним", рекао је Дмитровић.

Он је додао да ће се видети наредних месеци шта ће се дешавати.

"Поносни смо што је Пантић био наш новинар, али нисмо задовољни тиме што се не зна ко га је убио. За професију је опасно да и даље, можда, постоје људи који мисле да јавну реч и истину могу зауставити метком. То је најстрашније и зато позивам владу да, себе ради и јавности ради, реши овај случај", закључио је Дмитровић.

Генерални секретар УНС-a Нино Брајовић оценио је да је Комисија за истраживање убиства новинара "натерала државу да ради свој посао" и оценио да "не постоји савршен злочин, али постоји савршена неспремност да се пронађу налагодавци и убице наших колега".

Председник НУНС-a Вукашин Обрадовић истако да је окупљење новинара крај споменика Пантићу у Јагодини опомена.

"Чињеницом да је друштву 14 година потребно да се открију убица, дршство говори о себи. Ми се надамо да це ово бити последње окупљање на овом месту, када тражимо убице. Ако је било могуће пронаћи осумњичене и привести их правди за убиство Ћурувије, сасвим сигурно је могуће пронаћи и убице Пантића", уверен је Обрадовић.

Он је позвао државне органе да ишчитају текстове Пантића.

"Убицу новинара увек можете наћи у ономе што су написали или рекли новинари", поручио је Обрадовић.

Дмитровић је у Народној библиотеци Дмитровић, у име редакције Вечерње новости, уручио награду "Милан Пантић за новинарску храброст" новинарки "Новог пута" Зорици Глигоријевић.

Глигоријевић је истакла да награда није велика обавеза за њу, "јер она и не уме другачије да ради".

"Новинарство не сматарм као свој посао, ја га живим", рекла је Глигоријевић која је и дописник дневног листа "Политика" и "Вести" из Јагодине. 

Пантић је убијен на данашњи дан са неколико удараца тупим предметом у главу у ходнику испред свога стана, док се врацахо из продавнице.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси