Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Седам метака на просторије Косово Север портала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2015.

Извор: kossev.info

Седам метака на просторије Косово Север портала

Ноћас је на просторије редакције КоССева, у време када се у њој није налазио нико од запослених, пуцано из ватреног оружја са најмање седам метака. Оштећења су видљива на прозорима, у једној од канцеларија, на балкону и на фасади.

Новинари су по доласку у редакцију јутрос и открили оштећења. Суседи из околних зграда и кућа нису ништа чули. Обављен је полицијски увиђај, а догађај су до сада осудили УНС, Канцеларија за Косово и Метохију, Привремени орган општине Косовска Митровица, канцеларија градоначелника, новинари. Од јутрос стиже подршка од стотина читалаца, колега, сарадника, појединаца и институција, укључујући и међународне организације и амбасаде из Приштине, а наше уредништво и новинари су све време на телефонским линијама и примају подршку, што је један од разлога зашто КоССев први пут до сада касни у објављивању вести. Овим поводом, уредница портала Татјана Лазаревић се огласила и саопштењем које преносимо у целини:

"Јутрос у 9.10 новинари портала КоССев су, по доласку на посао, на прозору у једној од просторија наше редакције пронашли две рупе од метака, три рупе од метака изнад унутрашњих врата канцеларије наспрам прозора, као и једно зрно, претпоставља се испаљено из пиштоља. Новинари су одмах контактирали Косовску полицију, након чега је на терен хитно изашла станична истражна јединица, затим регионална истражна јединица Митровица Север, као и полицијска патрола Митровица Север. Током увиђаја полиција је пронашла девет чаура на улици, у близини канцеларије портала КоССев. Маркирала је седам места са оштећењима од метака – две рупе у прозору и пет рупа на фасади поред прозора и симсу од прозора, те маркирала два места у канцеларији на којима су пронађена зрна. Након полицијског увиђаја, новинари су и дали изјаве у полицијској станици Север, а након полицијског увиђаја новинари КоССева су пронашли још два трага од метака на гелендерима једне од тераса у нашој редакцији, због чега претпостављамо да је на редакцију КоССев пуцано са више од седам метака, то јест - девет. Канцеларије портала КоССев се налазе на првом спрату стамбене зграде, са две терасе, више прозора, поред којих се налази споредна, али веома прометна улица, у непосредној близини главне улице. Наше просторије никада до сада нису биле обезбеђиване, чак немамо ни решетке. 

Косово Север портал је локални медиј из Косовске Митровице који има за циљ да тачно и правовремено информише српску заједницу на Северу Косова о актуелним догађајима, у оквиру тзв. бриселског процеса који се најнепосредније могуће одражава на живот српског народа на Северу. Међутим, он је за мало више од годину дана колико постоји, проширио читалачку публику на све оне у ширем региону и свету који прате косовску проблематику. Наша тренутна посећеност на месечном нивоу јесте између 130 и 150 хиљада појединачних ИП адреса, самим тим читалаца је много више. Читамо се у 145 земаља.

Уређивачка политика нашег портала заснована је на једноставном правилу да на КоССеву нема цензуре, што подразумева да се не сме вршити селекција извора било по националној, политичкој, или идеолошкој орјентацији. За нас су сви извори валидни све док су кредибилни, а информације до којих долазимо потпуне, тачне, правовремене и у највећој могућој мери објективне, док истовремено језик којим пишемо вести не сме да садржи било какав говор мржње. Слобода говора на нашем порталу се са друге стране најбоље види по коментарима читалаца, који се објављују изворно. То све утиче да се наши саговорници са једне стране и читаоци са друге - осећају 'комотно' и спремно да сарађују, да нас читају и да нам верују.

Са свим саговорницима смо до сада имали професионалну сарадњу и врло отворен канал комуникације, чак и онда када текстови које смо објављивали нису били на листи њихових омиљених наслова. Међусобно негујемо узајамно професионално поштовање, тако да у овом делу не могу да спекулишем о било каквом могућем мотиву за јутрошњи инцидент.

Наглашавам да се корпоративно и индивидуално сви осећамо делом заједнице Северне Косовске Митровице и да се у малој средини већина грађана међусобно познаје, те да уживамо пуно поверење и поштовање својих суграђана. Утолико ми је још теже да спекулишем о могућем мотиву за овај инцидент.

Желим да се захвалим свим партнерима, колегама, читаоцима и институцијама који од јутрос зову и пружају нам подршку. Због великог броја позива, порука и разговора се не могу појединачно сваком од њих захвалити. Ваша подршка је наш ветар у једра и нада да, упркос изазовима, заједница зна да препозна и осуди негативне трендове међу нама. Похваљујем и изузетно брзу и професионалну реакцију Косовске полиције, иако, сходно досадашњој пракси, била бих више него пријатно изненађења да се починилац и открије. 

Косово Север портал ће и даље наставити са својим пожртвованим радом на информисању грађана, али и ширег региона о српској заједници на Северу Косова.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси