Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио 021 обележава 18 година постојања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2015.

Извор: 021.rs, Б92

Радио 021 обележава 18 година постојања

Радио 021 данас обележава 18 година постојања. Први пут се у новосадском етру чуо 17. јуна 1997. године на фреквенцији 92,2 MHz.

Наредног дана емитован је пренос уживо из Скупштине града, али је већ 19. јуна програм прекинут по налогу режима и потом поново покренут 1. августа уз подршку челника тадашње градске власти. Прва песма која се завртела на фреквенцији била је "Satisfaction" од Стонса. Иначе, Радиодифузно предузеће "021" регистровано је 10. јуна 1997. године па се тај датум узима као дан фирме.

Током деведесетих, полиција је још једном одузела предајник и прекинула емитовање програма и то трећег дана НАТО бомбардовања. Новинарска екипа остала је на окупу па је убрзо покренут први сајт радија, сајт који је временом постао најутицајнији медиј у Војводини.

Најдраматичнији догађај догодио се 6. априла 2000. године када су у пожару на Радничком универзитету потпуно изгорели простор и опрема радија. И по трећи пут у непуне три године рада програм је покретан изнова, али се до данас више није прекидао насилно.

Након петооктобарских промена, када су сви постали храбри и одважни, те пуни разумевања за нову власт, 021 је наставио са истом уређивачком политиком пратећи притом промене навика код публике која се све чешће и све брже окретала интернету. Један од оних који су обележили тај период био је и водитељ Срђан Спасојевић, слушаоцима познат као Ђани Буткај. Тужна вест о његовој погибији потресла је редакцију 15. новембра 2002. године. Радио кафе, отворен пре девет година у Милетићевој 45, носи посвету "Код браће Буткај" и слоган по Ђанијевој чувеној реченици - "Сећања бледе, а јаја остају".

Ипак, иако је имао бурну прошлост, посебно у прве три и по године рада, најтеже године уследиле су од 2009-те. Делећи судбину већине српских медија погођених тешком финансијском кризом, Радио 021 се суочио са непремостивим ситуацијама и огромним изазовима како би опстао. "Преживљавање", то је једина реч адекватна за новонастале прилике.

Парадоксално, паралелно с великом кризом почео је и развој новог медија који је 021 извео далеко ван граница Новог Сада и Војводине и који данас свакодневно у просеку чита 35.000 људи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси