Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Црна листа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2015.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: Политика

Црна листа

Јесте ли знали да и Удружење новинара Србије има своју црну листу? Зачас посла смо је саставили од имена посланика у Скупштини Србије који су у лето 2009, по кратком поступку и не питајући новинаре, изгласали сраман медијски закон који је Уставни суд само неколико месеци касније морао да укине. Тај акт је у једноме био веома сличан оном озлоглашеном Милошевићевом закону из 1998. године (или Вучићевом, како га данас радо зову, јер је актуелни премијер тада био министар информисања).

Само десет година после Милошевића и Млађан Динкић се досетио да је Србији потребан акт по ком је медије могуће гасити по хитном поступку.

И док је Милошевић правио закон за „Европљанин” Славка Ћурувије, чија је имовина за 48 сати конфискована, дотле је Динкић на зуб узео Рају Родића и његов „Курир”.

На таласу демократије која је дошла после петооктобарских промена „Курир” нису ни морали да гасе. Довољна је била претња законом и хапшење Раје Родића да се уређивачка политика његовог таблоида усагласи са жељама власти.

Европа за то време није ни трепнула. Читалац се свега тога вероватно сећа.

Ипак, замислите запрепашћење новинарске бранше када смо у недељу на Телевизији Б92 открили да четири уредника и новинара угледних београдских гласила, који су те вечери „решетали” шефа српске дипломатије баш као што је у претходној емисији премијер Вучић „решетао” њихове колеге, ни кроз маглу не могу да се сете да је 125 посланика Скупштине Србије пре само шест година изгласало драконски медијски закон, а знали су да крши и Устав Србије и члан 9 Европске конвенције о људским правима.

Узалуд је Ивица Дачић покушао да на ову епизоду у новијој историји Србије подсети младог колегу који је изгледа наследио некадашњи недељни термин Оље Бећковић. Њега и његове угледније и старије колеге више је занимало како ће Дачић да одговори на афере из таблоида. Није дозволио шефу социјалиста да подсети на то како је одбио да гласа за срамни закон.

Задихано је два пута питао: „Хоће ли се појавити Ваше слике на плажи са Мишом Бананом?”

Не знам ко је био на плажи са Мишом Бананом и не знам је ли таква слика доказ кривичног дела, али знам да су депеше „Викиликса” потврдиле да је Динкић уценио Тадића да ће му срушити владу ако не пристане на неуставни закон; знам да је то знала цела дипломатска чаршија и „tout Belgrade”, да је то знало и оних 125 посланика Скупштине Србије чија имена се налазе на црној листи УНС-а.

Многи људи са црне листе данас су се преметнули у борце против цензуре.

Неке моје колеге биле су 2009. равнодушне што „проевропска” влада „дави” слободу говора, надајући се да ће успут да „придави” и конкурентске таблоиде. То тако не бива. Таблоиди су преживели, а новинарство се „дави”.

Кога сад да ставимо на црну листу? Док о томе мислимо, дозволите да искажем поштовање Ивици Дачићу. Он се 2009. барем није правио мртав.

Коментари (8)

Остави коментар
чет

11.06.

2015.

Ži Žak [нерегистровани] у 11:10

ŠTA ZNAM - MOŽDA JE ISTINA

Neki umni ljudi me ubeđuju da,čak,i mržnja ima tri pozitivne osobine?!
Kažu,mržnja je,u većini slučajeva,tanja od flis papira,da je prozirnija od celofana,i na kraju krajeva,kao i svaka bolest,izlečiva.Doduše,ovo treće,reče mi psihoterapeut.

Одговори
чет

11.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 07:15

(pre9veliko očekivanje

pa, niste, valjda, očekivali od boška jakšića da kritikuje "žutu" vladu u vreme dok je držala dizgine srbije? on je "bockanje" borisa i njegovog društva počeo tek kad su pali!

Одговори
чет

11.06.

2015.

Vlada Jancic, Sombor [нерегистровани] у 05:12

Ako imas pojas - zadeni!

Aman Ljiljana! Je l ti to moras zbog 5.000 e plate ili to radis iz ubedjenja?! Ma sta da je u pitanju - sramota je. Samo, bilo bi casno da podneses ostavku u UNSu, jer profesionalni kapacitet koji kolristis oslanja se na UNS, a ne na posrnulu, unitirazenu i od drzave tetosenu "Politiku". Aferim!

Одговори
чет

11.06.

2015.

Vlada Jancic, Sombor [нерегистровани] у 05:04

Re:

Sramno je ruziti coveka koji se potpisao a ne ostaviti svoje ime. Dakako, i sumnjivo. Jos kako - kukaviciki!

Одговори
сре

10.06.

2015.

Žika Cvetković [нерегистровани] у 23:57

Re: TEŽE OD SRAMOTE

Šta sve mržnja neće da izrodi? Ima i gore od najgoreg. Kad zaslepi, i oči i um!

Одговори
сре

10.06.

2015.

dejan simic [нерегистровани] у 17:38

sramota

Gospodjo Smajlovic vi ste zarad vama poznatih razloga podrzali najsramniji zakon kojim se trazi izlasak drzave iz medija koji svakako znate je krsenje ustava u kome pise da svako moze biti osnivac medija.Vi ste saucesnik ove sramote , torture i silovanja lokalnih medija koje sprovodi Sasa Mirkovic a znate zbog cega.Ove tuzne igre u kojoj po svaku cenu hoce da prvog jula pozatvara lokalne medije bez prava da ih bilo ko kupi , jer valjda je to svrha privatizacije da se firme pogase pod izgovorom ponudili smo akcije radnicima a oni nisu hteli.I sami znate da po zakonu vecina radnika nema pravo na besplatne akcije u svojim firmama.Vi mudro cutite dok agencija za privatizaciju protivzakonito skracuje rok za za podnosenje neophodne dokumentacije od trideset dana na sesnest dana, da bi lokalni mediji ipal na silu bez prava da nadju kupca bili pogaseni a Mirkovic ispunio obecano, a kome obecao i to vi vrlo dobro znate.Mi iz lokalnih medija nemamo nista protiv ekzakucije ali je bar sprovedite po zakonu .Doduse ako ima pameti najpametnije bi bilo da svih osamdeset lokalnih medija u Srbiji Mirkovic proda sam sebi za jedan dinar.Srdacan pozdrav Dejan Simic.

Одговори
сре

10.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:36

Re: NE PADA SNEG...

Možda je, stvarno, dobro što ste objavili "kritičku opasku" čitaoca. Dokazali ste privrženost razmeni mišljenja i kad ne ide u korist autora teksta na koji reagujemo. Međutim, ne pada sneg da pokrije breg..."Polemičar" je krenuo u blaćenje , pokazao zagriženost ideološku i svakojaku drugu, revanšistički je napao sve što nisu po njegovoj volji i shvata, valjda, da je nanovo tren da se obračuna sa onima koje svojevremeno nije dotukao. Dokle tolika mržnja? Smajlovićeva je ubedljivo postavila dijagnozu, u tom smislu samo zlonamerni mogu da oponiraju. Gledao sam pomenutu emisiju i imam istovetan sud sa piscem što "provocira anonimusa". Ta TV stanica se, kao i ostale sa nac.frekvencijom, da ne pominjem štampu, utrkuje u napadima i kad nema povoda. Kome i čemu to služi? Lj.S. je, inače, prehvalila Dačića, ali i to, da budem maliciozan, razumem- u diplomatiji ima dosta praznih mesta...Jdnom se omaklo, zašto sad da ne upali. Ako bude, nek je sa srećom!

Одговори
сре

10.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:35

Licemerno

A na kojoj listi ste Vi gospođo Smajlović? Da li ste branilac ratno huškačkih novirara koje branite stavom "ne treba razdvajati kukolj od žita" ili ste edukator za novu vrstu novinarsta nastalog reciklažom devedesetih. Ili ste gosođo Smajlović možda baš Vi najviše naoštrili pero propagande. Slušati Vas kako branite profesiju je isto kao slušati sudiju koji brani zločin.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси