Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Постојање регионалних сервиса предвиђено документима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2015.

Извор: Танјуг

Постојање регионалних сервиса предвиђено документима

Синдикат новинара Србије (СИНОС), Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС), Коалиција запослених у медијима (Коалиција ЗУМ) и Крагујевачка иницијатива захтражили су данас хитне измене Закона о јавном информисању и поштовање докумената који предвиђају постојање јавних регионалних сервиса.

Наводећи да се сви проблеми на које су указивали током јавних расправа о новим медијским законима сада испољавају у пракси, та удружења саопштавају да је крајње време да Србија поштује препоруке Савета Европе из 2007. године, решења Медијске студије и препоруке Медијске стратегије коју је усвојила Влада Србије.

"Подсећамо, да је у тим документима предвиђено постојање регионалних јавних сервиса што једино није у складу са интересима медијских тајкуна који желе да држава и грађани финансирају њихове приватне комерцијалне медије", пише у саопштењу.

Будући да се Уставни суд, наводе, неће изјаснити о иницијативи за оцену уставности нових медијских закона коју су поднели СИНОС и ПРОУНС у септембру прошле године до рока предвиђеног за излазак државе из медија, потписници саопштења апелују да Влада Србије одустане од примене Закона о јавном информисању.

Они траже да се у демократској процедури израде нова законска решења чији ће циљ бити заштита јавног интереса. Како оцењују после 1. јула настаће парадоксалана ситуација да локалне самоуправе нецјхе моћи да финансирају своје недије а моћи и мораће да финансирају комерцијалне, приватне медије и додају да Устав Србије каже да свако може да буде оснивач медија што актуелни медијски закони онемогућавају локалним самоуправама.

У саопштењу пише да је изменама Закона о приватизацији "уведена нова збрка док Министарство културе упорно ћути и нажалост, чини се, прижељкује најгори сценарио за локалне и регионалне медије".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси