Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо Синдиката новинара "Новости" премијеру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2015.

Извор: sinos.rs

Отворено писмо Синдиката новинара "Новости" премијеру

Поштовани г. Вучићу,

Синдикат новинара "Новости" недавно Вам се обратио отвореним писмом и обавестио Вас о драматчној ситуацији у нашој Компанији којом управља Влада Србије и, истина, незваничној изјави генералног директора и глaвног и одговорног уредника Ратка Дмитровића, да у септембру у нашој згради "неће постојати ништа".

Одговор је стигао одмах, нажалост, не од Вас, већ од руководства Компаније које до сада није реаговало на више писмених захтева репрезентативних синдиката да нам доставе информације од изузетног значаја за радно правни и социјални положај запослених:

- Наш синдикат оптужен је да је отвореним писмом Вама "одао пословну тајну" и "директно одговоран за прекид сарадње појединих фирми са нашом Компанијом" а самим тим и "немогућност исплате зарада" чиме пословодство своју неспособност за вођење Компаније покушава да пребаци на синдикат што је, сложићете се, бесмислено;

- најближи Дмитровићеви сарадници јавно су позвали на "растурање" наше синдикалне подружнице у "Новостима";

- уследила су ишчлањења појединих колега из нашег синдиката

И све то дешава се управо док се у Будви одржавала Годишња скупштина Европске федерације новинара на којој је изражена забринутост због растућег непоштовања радних права новинара и медијских радника на Балкану и којој су осим делегата - чланица, присуствовали и представници Европске Уније и ОЕБС-а.

Будући да притисци на поједине наше чланове да напусте синдикалну организацију не јењавају принуђени смо да о овим поступцима, недозвољеним према српским законима и међународним конвенцијама чији је потписник и Србија, обавестимо међународне институције и затражимо подршку Светске и Европске федерације новинара и медијских удружења, асоцијација и синдикалних организација.

С поштовањем,

Извршни одбор Синдиката новинара "Новости"

У Београду,

8. јуна 2015. године

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси