Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ треба да слободу медија подигне на ниво политичког захтева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2015.

Аутор: М. С. Извор: Данас

Хедвиг Морваи, извршна директорка Европског фонда за Балкан

ЕУ треба да слободу медија подигне на ниво политичког захтева

У државама као што је Србија, упркос пристојним правним прописима, слобода медија и изражавања је угрожена услед недостатка владавине права, па је јачање правне државе најважнији услов да се пуна заштита овог фундаменталног права оствари уз непрестану контролу ситуације, каже за Данас Хедвиг Морваи, извршна директорка Европског фонда за Балкан и добитница награде „Освајање слободе“.

 

Наша саговорница истиче да политичка и и економска клима додатно отежавају рад медија.

Инструментализовање медија од стране политичара, нетранспарентност власништва у медијима, напади на новинаре, економски притисци на медије су неки од облика ограничавања слободе медија који су нажалост присутни у целом региону, па се поставља питање који су механизми да се тај негативан тренд заустави. Очекивало би се да је процес европских интеграција гарант за остваривање слободе медија и изражавања, међутим, чини се да тај оквир тренутно не пружа довољан ниво заштите, указује она.

Морваијева констатује да је највећа одговорност „свакако на властима“ да осигурају независно, несметано и слободно функционисање медија и да истражи и казни свако угрожавање и нападе на новинаре.

ЕУ треба да слободу медија и изражавања подигне на ниво политичког захтева и да врши строжију контролу и процену стања, а са друге стране да подржава рад независних медија. А медији и грађани треба да се много више труде да освоје неко парче слободе, закључује саговорница Данаса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси