Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српске новине "одлетеле" са аеродрома у Сурчину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2015.

Аутор: Д. Буквић Извор: Политика

Српске новине "одлетеле" са аеродрома у Сурчину

У фирми „Дуфри” у београдској ваздушној луци претходних дана није могла да се купи дневна и недељна информативно-политичка штампа.

 

Прво су авиони „Ер Србије” из понуде националног авиопревозника избацили српске новине, да би пре два дана сва српска дневна штампа и политичка периодика нестала и са Аеродрома „Никола Тесла”. У киосцима „Дуфрија”, трговинског ланца који држи све продавнице на београдском аеродрому, од уторка више није могуће купити српске дневне новине или политичке магазине. Нису само путници били непријатно изненађени већ и Удружење новинара Србије, Асоцијација медија, дистрибутери, а поготово уредници и новинари листова који су одлуком „Дуфрија” протерани са рафова. Менаџмент те мистериозне компаније са седиштем у Швајцарској, са чијим власницима новинари „Политике” јуче нису успели да ступе у контакт, нису се ни јавно оглашавали.

Српске новине „одлетеле” са аеродрома у Сурчину

Наши репортери су се уверили да су на рафовима „Дуфрија” изложене само стране новине и домаћа „забавна” периодична штампа. „Беоколп”, домаћи дистрибутер који снабдева аеродромске продавнице новинама, добио је од „Дуфрија” само штуро образложење да компанија има „интерних проблема” са Аеродромом „Никола Тесла”. Из „Тесле” су одмах демантовали ове тврдње, истичући да „Дуфри” као закупац малопродајног простора у београдској ваздушној луци има искључиву надлежност за продајну политику и асортиман производа.

- На њихову понуду Аеродром „Никола Тесла” не може утицати - наводи се у саопштењу, уз подсећање да су у надлежности „Дуфрија” ресторани, барови, кафићи и киосци на аеродрому. Удружење новинара Србије јуче је оценило да „Дуфри” има „монопол на продају штампе” и да се на овај начин крше законска права грађана на информисање, одредбе Закона о јавном информисању које омогућавају слободу дистрибуције, те законски параграфи којима се регулише заштита конкуренције.

УНС чак сматра да је аеродром као давалац закупа дужан да обезбеди да закупац малопродајног простора поштује закон и да у противном, нарочито ако закупац има монопол на продају, давалац закупа треба да раскине уговор. Репортери „Политике” су се јуче на аеродрому уверили да продавци у „Дуфријевим” продавницама имају оригиналнија тумачења за недостатак новина.

„Док се премијер не врати из Америке, нема политичке штампе”, објаснио је један од запослених. Касније, у току дана, „Политици” је стигло ново обавештење од „Беоколпа”, у којем се наводи да их је „Дуфри” информисао како је превазишао „интерне потешкоће у оквиру свог система” и да ће од данас моћи да се врате на редовно снабдевање и продају штампе.

У међувремену, поједини оштећени издавачи наводе да ће тражити накнаду штете и тужити „Дуфри” због кршења законских одредби о забрани неовлашћеног спречавања продаје часописа и новина.

За спречавање продаје штампе - до три године затвора

Неовлашћено спречавање или ометање продаје или растурања часописа и новина, како пише у Кривичном законику, кажњава се новчано или затвором у трајању до једне године. Према члану 149 овог документа, ако то дело учини „службено лице”, казна затвора може бити изречена и у трајању до три године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси