Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Пинкове звездице”: Ко брине о дјечјим правима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2015.

Аутор: Лела Шћепановић Извор: Радио Слободна Европа

“Пинкове звездице”: Ко брине о дјечјим правима?

Једна од бројних емисија које су се последњих година преко ТВ екрана на велика врата уселиле у домове широм региона је и музичко такмичење чији су актери дјеца узраста од седам до 14 година — „ Пинкове звездице“.

Поред популарности, овај шоу је на још један начин окупирао пажњу црногорске јавности након што су родитељи дјеце такмичара медијима доставили спорни текст уговора који им је подијељен на потпис, после аудиције у Подгорици. Шта је спорно у “Пинковим” уговорима са „звездицама“ и да ли и ко у цијелој причи штити дјечија права?

Организатор такмичења, компанија „Пинк“, уговорима које потписује са дјететом које се жели такмичити у емисији “Пинкове звездице” потписнике уговора, родитеље, према тврдњама лаичке али и стручне јавности, ставља у „ропски положај”. Наиме, одредбама уговора дјеца се на десет година обавезују да ће извршавати своје обавезе, а у случају кршења уговора дужни су да плате „Пинку“ обестећење до 100.000 еура.

Адвокати су, позивајући се на прописе о облигационим и породичним односима, објаснили да овакви уговори дјетету оставља могућност да спорни уговор раскине са навршених 18 година живота односно, даном пунољетства.

Правно споран уговор је само један проблематичан аспект у овој причи, а други, не мање споран и не градацијом него случајем на другом мјесту је — улога родитеља који су не само законом обавезни да раде у најбољем интересу дјетета. Па се поставља питање: гдје су у свему томе дјечија права, ко се њима бави и да ли родитељ има право да дјете излаже стресу и свим другим емотивним и физичким напорима, које доноси овакав шоу и медијска машинерија.

Из најпозваније институције, канцеларије Заштитника људских права и слобода, у међувремену, је саопштено да не знају да ли је “Пинк” прекршио права дјеце али су истакли да су родитељи претходно требали консултују стручњаке. Заштитник објашњава да не располаже потребним информацијама, а на основу површних информација не могу да коментаришу уговоре и дају мишљење, имајући у виду да не располажу са укупном садржином докумената.

С друге стране, професорица Божена Јелушић сматра да је на сцени суштинско огољавање моралног и економског сиромаштва друштва у коме живимо.

„Појава овог ружичастог ропства је у ствари оголило и морално и економско сиромаштво заједнице у којој се до посла баш и не долази на најлакши могући начин без партитократских веза и било каквих других облика непотизма. Због тога је овдје огољена и свијест родитеља заправо, њихова идеја да раде у најбољем могућем интересу дјетета и да је сам врх њихових постигнућа да постану или „Пинк звездица“ или, евентуално, звијезда неког риалити програма. Ова је пракса коначно дошла и до нас, она већ постоји на западу и подсјећам на филм ‘Мала мис Саншајн’ који је на сјајан начин деконструише.“

У причи о „Пинковим звездицама“ отвара се „хиљаду могућих проблема” по дијете каже Божена Јелушић али је њено мишљење да је у свему нарочито проблематично понашање родитеља који не осјећају да им је додијељена улога “ трговца дјечијим животом“.

„Зато што родитељи не осјећају несразмјеру која постоји у уговору између права која има ‘Пинк’ и права које има њихово дијете чијих десет година живота продају, при том не водећи рачуна о осјетљивој дјечијој психи. На крају, уговорна страна ‘Пинк’ морао би да зна да је ријеч о стресу, као изузетно једном проблематичном стању те дјеце, која су и дословно доведена до ‘пуцања’. Да су у питању и могуће последице стреса и, на крају крајева, физичког угрожавања здравља , пропуштања школе и неких нормалних прилика да се сазријева. То је просто примјер једног капитализма ‘пуштеног са ланца’ у којем је парола да се човјек снађе по било коју цијену, па и по цијену свог властитог дјетета.

Да не говоримо о чињеници да таква репрезентација — дјетета у медијске сврхе значи, подстицање педофилије и облика понашања непримјерних дјеци, а која се са своје стране негативно одражавају и на ту каснију дјечију психологију. Према томе, сам ‘Пинк’ се доима као релативно поштен понуђач који врло отворено каже: ми купујемо десет година живота вашег дјетета – узмите или оставите. Заиста је већи проблем родитељ који вјерује, потпуно је изгледа сигуран у то, да ради у најбољем интересу дјетета ако га изложи очима публике и то на начин који није примјерен дјетету нити његовом здравом одрастању“, закључила је Јелушић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси