Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо ССО „Штампарија Борба“ председнику Владе Републике Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2015.

Извор: Данас

Отворено писмо ССО „Штампарија Борба“ председнику Владе Републике Србије

Самостална синдикална организација ГПК „Штампарија Борба“ снажно подржава захтеве Синдиката новинара „Новости“, објављене као „Отворено писмо председнику Владе Републике Србије“.

„Вечерње новости“ се од свог првог броја штампају у „Штампарији Борба“. Људске и радничке судбине новинара и графичара повезане су и испреплетане под истим кровом више од шест деценија.

Апел да Влада Србије, која управља нашим фирмама, под хитно предузме мере из своје надлежности, како се „Новости“ не би угасиле, односи се и на „Штампарију Борба“, која је пословно нераскидиво везана за Компанију „Новости“. Захтеви су оправдани у пуној мери, ако се има у виду да су представници Владе Републике Србије у нашим надзорним одборима, још 28. марта 2014. године, усвојили мере за санирање и стабилизацију Компаније „Новости“ и „Штампарије Борба“. Након четрнаест месеци, можемо констатовати да је све остало „мртво слово на папиру“, а обе компаније су у много лошијем стању, толико урушене, да су на ивици гашења.

ГПК „Штампарија Борба“ је у већинском власништву Републике Србије (80%). Влада Републике Србије именује заступника државног капитала за Скупштину акционара и предлаже чланове Надзорног одбора, који управља фирмом.

Другу годину за редом, не знамо да ли ће се одржати редовна годишња седница Скупштине акционара, јер ни претходна није одржана, искључиво због недоласка заступника државног капитала. Завршни рачун за 2013. годину није усвојен, а већина актуелних чланова Надзорног одбора поднела је оставке. У таквим условима тешко је нормално функционисати, борити се за егзистенцију и права радника. Све што мукотрпно створимо својим радом, неко скрене на другу страну. Тај неко сигурно нису наше колеге новинари „Новости“. Да ли је то управа и руководство „Новости“? Процените сами.

У условима дуговања Компаније „Новости“ према „Штампарији Борба“ од шест милиона евра, руководство „Новости“ изнело је део посла из наше у другу штампарију, а дуг су оставили нама. По том основу и по основу пада тиража, за петнаест месеци „Штампарија Борба“ је претрпела штету од 200 милиона динара. Намера даљег изношења посла наслућује се у одлуци руководства „Новости“ о крајње нетранспарентној продаји „Спорта“, о чему пишу и представници Синдиката новинара „Новости“. Ми смо изузетно заинтересовани и за тај случај, јер „Спорт“ штампамо ми, а дуг према „Штампарији Борба“ по том основу износи преко 30 милиона динара.

Сценарио познат: изнети посао, а оставити дуг. Оваквим урушавањем „Штампарије Борба“, руши се заправо Компанија „Новости“ и њено матично издање „Вечерње новости“.

Ми једни без других не можемо. Гашење једне компаније аутоматски значи и гашење друге. Нисмо вични прављењу разних „стратегија“ и „теорија завере“, како се новине руше преко штампара, али смо довољно дуго под овим кровом да смо више пута били сведоци таквих стратегија. Рушење је овде, нажалост, редовно успевало.

Управо због тога, дижемо свој глас у заштиту колега у „Новостима“, јер тиме бранимо и себе.

Господине председниче, од Вас тражимо да хитно реагујете и предузмете мере за спас „Штампарије Борба“, фирме у већинском државном власништву, старе преко 70 година, која баш ничим није допринела да се нађе на ивици пропасти. Самим тим, пресудно ћете утицати да и „Вечерње новости“ превазиђу кризу, највећу од оснивања. Очекујемо да одмах добијемо равноправан третман са другим графичким и новинским кућама, да нам се омогући „тајм аут“ од годину дана, док се не спроведу активности за оздрављење и стабилизацију у компанијама „Борба“, „Штампарија Борба“ и „Новости“.

С поштовањем,

Председник ССО „Штампарија Борба“ Дарко Димитријевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси