Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Блиц” објављивао текстове „Политике” као своје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 06. 2015.

Аутор: В. М. А. Извор: Политика

„Блиц” објављивао текстове „Политике” као своје

Комисија за жалбе Савета за штампу саопштила је да је дневни лист „Блиц” прекршио Кодекс новинара објављивањем више текстова које је читаоцима свог сајта представио као дела на која та редакција полаже ауторска права, а њихови аутори су заправо новинари „Политике”.

 

Реч је о текстовима „Где ће се зауставити Владимир Путин”, „Неутешне удовице чекају истину о паду хеликоптера”,  „Азијске политичке династије: од оца ћерки, унуку, снахи, праунуку”, који по форми не припадају дневним информацијама, већ је реч о изразито ауторским и аналитичким текстовима.

– Због тога је „Блиц” био у обавези да од „Политике” тражи дозволу за преузимање текстова у интегралној верзији.  Кодекс новинара прекршен је посебно тиме што је „Блиц” испод сваког од преузетих текстова ставио ознаку „copyright” и тиме их означио као дела на која та редакција полаже ауторска права, иако су аутори новинари „Политике” – наводи се у образложењу које су дали чланови Комисије за жалбе.

„Политика” је поднела жалбу Савету за штампу против дневника „Блиц” јер ово није први пут да се текстови наше редакције неовлашћено узимају и да се не наводе њихови аутори. Таквој одлуци нарочито је допринела и чињеница да је сајт поменутог листа преузео текст из штампаног издања „Политике” пре него што га је објавила „Политика онлајн”. То је, како су наши правни заступници и навели у жалби, у потпуној супротности са принципима лојалне конкуренције на тржишту.

Комисија није успела да се усагласи и донесе одлуку да ли је „Блиц” прекршио Кодекс објављивањем и текста „Лончар: На аеродрому није било новинара”, то јест да ли је за његово објављивање било потребно тражити дозволу.

Дневни лист „Блиц” је у обавези да одлуку комисије објави у свом онлајн издању најкасније седам дана од дана достављања одлуке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси