Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Комисија за расветљавање судбине несталих новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2015.

Аутор: Александра Јовановић Извор: www.rtklive.com

Матић: Комисија за расветљавање судбине несталих новинара

Директор Фонда Б92 Веран Матић изјавио је да и на Косову треба формирати комисију за расветљавање судбине несталих српских новинара, као што је учињено у случају убиства Славка Ћурувије и других.

 

„Волео бих да се на Косову покрене једна оваква комисија. Веома озбиљно разговараћу о томе и са представнцима Владе Косова, о српским новинарима који су нестали током бомбардовања. Чини ми се да је то овде велики табу, али то је нешто што се мора догодити и овде, јер ће се једино тако доказати демократичност владе“, рекао је Матић у емисији „Разговор“ РТК2.

Он каже да је сигуран ће бити опструкције током суђења у случају Ћурувија и да ће суђење дуго да траје, али је убеђен да ће бити доказано ко је наручио убиство, ко је организовао и ко је издао налог.

Радимо и на случају убиства Милана Пантића и Даде Вујасиновић, затим радника РТС-а, навео је Матић.

„Пре годину дана Комисија је добила нека документа везана за догађаје на Косову, између осталог и документација везану  за убиство тројице браће Битићи.  С обзиром да то није мандат комсије ми смо предали то надлежним органима, та истрага траје доста дуго. С обзиром да је  током протеклих година по овом питању учињено јако мало, било је јасно да ће то пиитање постати актуелно када неко од озбиљнијих политичара буде ишао у Вашингтон, то је нешто што није ново питање“, рекао је Матић.

Пренео је да је пристао на захтeв премијера Србије Александра Вучић да помогне у случају браће Битићи, али под одрђеним условима. Да се промени тужилаштво, да се оформи и тим који би сарадјивао са америчким истражним органима који такође раде паралелну истрагу и правним тимом породице Битићи.

„Веома је важно да сви они који се помињу у овом случају, то су високи официри  МУП-а да се потпуно дистанцирају како не би утицали на сведоке, постоји пуно индиција да су утицали на сведоке. Ово је веома важан случај и као симбол случај, не само зарад сарадње са САД-ом него и због нас самих“, рекао је Матић.

За однос и политику Београда према Косову каже да је искорак у односу на раније политике.

„Веома озбиљна дискусија са албанском страном у Бриселу је нешто што је прави пут. Успостављење добрих односа са Албанијом што може да допринесе стварању добре климе. Овде је рећ о неколико праваца, један је постизање услова да Срби као мањина буду равноправни, добију механизме и начине да своју равноправнсот могу да практикују и наравно буду безбедни. Други је везан за релаксцију односа у уклањању стеротипа. Ту је и питање статуса и мислим да се о свему томе води рачуна и да је цео тај пакет у великој мери повезан са европским интеграцијама Србије и да је влади Србије јасно да постоји узрочно-последична веза између та два процеса и стабилазација саме Србиије у великој мери зависи од односа са Косовом. Тако да је све то евидентно и за сада та политика према Косову, реогину, показује нови квалитет и да је  треба стимулисти да буде боља и интезивнија, како нам не претило нешто, као што су могући инциденти или статус кво“, рекао је Матић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси