Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марковић: Уцењивали су ме да прзнам кривицу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2015.

Аутор: Милица Јеремић Извор: Наше новине

Марковић: Уцењивали су ме да прзнам кривицу!

Некадашњи начелник Државне безбедности Радомир Марковић казао је да је био уцењен да призна кривицу за убиство новинара Славка Ћурувије.

 

Европска унија је пред тадашњег министра Душана Михајловића изнела као обавезно решење три случаја: убиство Стамболића, Ибарску магистралу и убиство Ћурувије. Ја сам тада већ био у „Забели“. Дошла су ми двојица полицајаца и Михајловић и понудили ми да преузмем кривицу за та дела. Рекли су ми да, уколико пристанем, бирам земљу у коју ћу отићи и колико ми је новца потребно до краја живота да се склоним. У супротном, казали су, подићи ће оптужницу против мене. Ја сам то одбио - казао је јуче Марковић износећи одбрану пред судским већем.

Лицитација именима

Он је, одговарајући на питања адвоката, рекао да су мере према Ћурувији примењиване јер је био у контакту са страним службама. Те мере су биле на снази више од годину дана пре него што сам постављен на место начелника ДБ-а. У време када је Ћурувија убијен, наредио сам Радоњићу да сарађује са УКП-ом и да наставе да прислушкују Ћурувијине телефоне и после његове смрти. Упитан колико је дуго Славко Ћурувија оперативно праћен, одговорио је да је наредба донета у време Јовице Станишића, годину и по пре него што је он 1998. године постао начелник ДБ-а. Славко Ћурувија се виђао с људима из сфере политике и друштва, али и с особама због којих је стављен на мере. Не бих да лицитирам именима, узмите досије „Ћуран“ и сами прочитајте казао је Марковић. Он је рекао да се не сећа ни колико су дуго праћени новинари редакција „Европљанин“ и „Дневни телеграф“, али је додао да је праћење настављено и после убиства Ћурувије. Настављено је праћење телефоном, хтели смо да видимо из контаката да ли можемо да добијемо податак који би могао да доведе до извршиоца, друга намера није постојала истакао је Марковић, који је завршио с изношењем одбране. Начелник ресора ДБ-а Београд Милан Радоњић је истакао да никада у животу није извршио никакво кривично дело, а да већ 15 година у различитим предметима мора да доказује невиност. Та кампања против мене има само један циљ. Да се ДБ презентира јавности као злочиначка организација, што је потпуна неистина. Радета Марковић а сам од тренутка његовог постављења видео само четири пута и никада нисмо били насамо. Толико о том пакленом плану да се убије Ћурувија.

Паклени план

Радоњић је пред судским већем открио да су након убиства Ћурувије праћене све особе које су било шта коментарисале у вези с убиством. Тада ми је предочено да су Александар Тијанић и екипа људи око њега коментарисали да је разлог Ћурувијиног убиства љубомора његових бројних љубавница или дугови у којима је био. Кад су ми јавили да је Ћурувија убијен, позвао сам Марковића да га обавестим. Моја лична импресија је да је био затечен јер је неколико секунди само ћутао казао је Радоњић. Према оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину супругу Бранку Прпу у главу.

Адвокати се буне што је Веран Матић био у судници

Један од Марковићевих бранилаца Душан Машић изјавио је на почетку главног претреса да је председница Судског већа Снежана Јовановић прекршила право на одбрану његовог клијента. Он је од судије тражио објашњење зашто је дозволила председнику Комисије за расветљавање убиства новинара Верану Матића да изабере да ли ће присуствовати суђењу. Веран Матић је морао да буде сведок, а тиме што сте га питали и што је он одлучио да остане у судници, сада по закону не може да буде сведок казао је Машић и додао да је чак и „Политикин забавник“ озбиљније штиво од ове оптужнице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси