Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наставља се суђење за убиство Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2015.

Извор: Бета

Наставља се суђење за убиство Ћурувије

У Специјалном суду у Београду данас се наставља јуче започето суђење оптуженима за убиство новинара Славка Ћурувије, а одбрану ће износити бивши начелник Државне безбедности Радомир Марковић.

 

За убиство Ћурувије су, поред Марковића, оптужени и некадашњи начелник београдског центра ДБ, Милан Радоњић, бивши главни обавештајни инспектор у Другој управи тог ресора, Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора, Мирослав Курак који је у бекству.

Они су се у понедељак кратко изјаснили о оптужници, рекавши да не признају кривицу за дела која им се стављају на терет.

Марковић је као првооптужени почео да износи одбрану и навео да он није издао налог да се убије Ћурувија.

По његовим речима, неће се доћи до истине у судском поступку, јер се оптужница Тужилаштва за организовани криминал заснива на претпоставкама, а не на доказима.

"Не постоји доказ да сам ја убио Славка Ћурувију, то нико није казао. У оптужници не постоји доказ да сам сачинио план убиства и да сам с тим планом упознао Ратка Ромића", казао је Марковић који издржава вишегодишње казне затвора због других дела.

Марковић је оценио да је једини циљ оптужнице да се окриве руководиоци Државне безбедности, а та теза се провлачи кроз више судских процеса, како би се "све оно лоше што се догодило у Србији, ставило на терет бивше власти".

"И Европска унија је рекла да ће успорити интеграције ако се не реши овај случај. Није ми тешко да признам ово дело ако ће то помоћи Србији, ја сам ионако осуђен на 40 година, али истина се дугује породици", казао је Марковић.

Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године, у време НАТО бомбардовања Србије, испред зграде у којој је живео у Београду.

По оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић који је дршком пиштоља ударио Ћурувијину супругу Бранку Прпу у главу. План убиства и оперативно праћење по оптужници је наредио је Радомир Марковић.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен по налогу НН лица из врха власти због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси