Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЛАФ тражи да у комисији буде и грађански посматрач
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2015.

Извор: Бета

ЛАФ тражи да у комисији буде и грађански посматрач

Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ) затражио је данас да се у састав Стручне комисије која одлучује о пројектном финансирању медија у Нишу у 2015. години уврсти грађански посматрач кога ће делегирати ово градско тело.

 

ЛАФ је затражио од стручне комисије, Градског већа и Управе за културу да грађанском посматрачу омогуће да присуствује састанцима Комисије, да има увид у сва документа и да може да износи мишљење, али не би имао право гласа при одлучивању.

"У случају да примети евентуалну неправилност грађански посматрач би могао да обавести јавност и могао би да покреће поступке пред надлежним органима", наводи се у саопштењу ЛАФ-а.

ЛАФ је такође затражио да му се омогући да обавља мониторинг извештавања медија који су добили средства на конкурсу, који би обухватио праћење финансијске реализације пројеката, поштовање уговорних обавеза, као и праћење начина извештавања медија.

"Укључивање грађанског посматрача у рад комисије представљао би допринос  транспарентном раду градских органа и тела, као и медија, као и одговорном и контролисаном трошењу буџетских средстава", истакли се у саопштењу ЛАФ-а.

У ЛАФ-у су казали да би грађански посматрач поред осталог могао да допринесе умањењу евентуалне сумње у коруптивно поступање при одлучивању о додели средстава за пројектно финансирање медија, које су се већ појавиле у јавности након недавних, првих конкурса ове врсте на републичком нивоу.

"Основ за подношење оваквог захтева је Локални план за борбу против корупције, који предвиђа институт грађанског посматрача, а садржи и меру антикорупцијски мониторинг медија", подвукли су у Локалном антикорупцијском форуму.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси