Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо Синдиката новинара "Новости" премијеру Вучићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2015.

Извор: sinos.rs

Отворено писмо Синдиката новинара "Новости" премијеру Вучићу

Поштовани г. Вучићу,

Само месец дана уочи законом предвиђеног рока за излазак државе из медија запослени у "Новостима" немају сазнања о судбини Компаније. Једина информација коју смо добили, незванично, од генералног директора и главног и одговорног уредника је да је "стање драматично", да ће он "за двадесетак дана отићи из "Новости", а да у нашој згради 1. септембра "неће постојати ништа".

У име изузетно забринутих радника Компаније "Новости", којом управља Влада Републике Србије, још једном Вам се обраћамо.

Влада Србије именује четири од укупно пет чланова Надзорног одбора који, опет, поставља главног и одговорног уредника "Вечерњих новости" и свих других издања Компаније (Спорт, Тип, Зов, Енигма, Биље и здравље, Треће око и Калибар) и, истовремено, генералног директора, као и извршне директоре сектора. Преко Надзорног и Извршног одбора, дакле, Влада Србије утврђује уређивачку и пословну политику и води пословање "Новости".
 
Директори и чланови  надзорног одбора, по слову закона, дужни су да своје послове извршавају савесно, са пажњом доброг привредника и у најбољем интересу друштва. Знање и искуство потребно за обављање ових дужности требало би да се подразумева.
 
Нема, међутим, доказа да управа "Новости" иза које, понављамо, пуне две године стоји Влада Србије, испуњава наведене законске услове. Напротив!
 
Надзорни одбор, између осталог, утврђује пословну стратегију и пословне циљеве друштва и надзире њихово остваривање, то јест надзире рад извршних директора. С друге стране, извршни директори су дужни да подносе писане извештаје о пословању, приходима и финансијском стању друштва, на кварталном нивоу.
 
Нема ни доказа да су извршни директори подносили овакве извештаје, нити да је крњи Надзорни одбор (недостају два члана које је, одавно, требало да именује Влада Србије) то од њих захтевао.
 
У међувремену, тиражи свих издања, са акцентом на "Вечерње новости", значајно падају, а самим тим и приходи од штампе, маркетинг бележи рекордно слабе резултате, зараде касне, а генерални директор одбија да одговори на питања репрезентативних синдиката која су од најбитнијег значаја за радно-правни и социјални положај запослених. И све то, уз прећутну сагласност Надзорног одбора.
 
Уз сагласност тог истог Надзорног одбора, генерални директор и главни и одговорни уредник Ратко Дмитровић упутио се и на двонедељну турнеју по САД. О трошку "Новости", наравно.
 
Претходно је обезбедио сагласност за продају дневног листа "Спорт" - естрадном менаџеру из Зајечара Саши Мирковићу.
 
Имајући у виду поражавајуће тиражне и финансијске резултате, а посебно овај почетак "распродаје" Компаније, принуђени смо да Вам поново, јавно, поставимо следећа питања:
 
1. Да ли је окончана истрага о "спорној приватизацији" Компаније "Новости" из 2006. године?
    
Подсећамо да сте у августу 2012. године најавили да ћете овај проблем решити за 15 дана. Прошле су три године.
 
2. Уколико истрага није завршена, да ли је могуће спровести поступак приватизације у смислу Закона о јавном информисању?
 
3. Ако се "излазак државе" из "Новости" не оконча до 1. јула, а верујемо да неће, има ли Влада неко друго решење? С тим у вези, зашто до данас није реализована одлука од 28. марта 2014. године, у чијем доношењу сте активно учествовали, о спајању Компаније "Новости" и Штампарије "Борба"?
 
4. Будући да некомплетна и некомпетентна управа не испуњава ни основне законске обавезе, апелујемо на Владу да предузме хитне мере из своје надлежности, како "Новости" не би престале да постоје.
 
А то, уверени смо, није у интересу не само редакције, већ ни армије наших верних читалаца, демократске јавности и Владе на чијем сте челу.

Председница СИНОС - СО "Новости"
 
Драгана Чабаркапа

 

Коментари (3)

Остави коментар
пон

01.06.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 22:54

Поздрав од СЕРА

Угледни новинару Милане А., био сам на неком путу. Изненади ме овај ваш осврт. Ви се спрдате са мојим презименом, а своје кријете. Како Вас није срамота да моје презиме пишете са СЕРАтлић. Зашто сте толико примитивни. Ја се не стидим мог презимена. Далеки предак сер Атли се борио за власт у Енглеској. Изгубио је и побјегао. Искрцао се негде у Црној Гори. Представљао се сер Атли, а онда му надајенуше презиме Сератли и додаше ић. Ето ја сам тако узвишеног подријетала, а Ви ме називате СЕРА. Зар би било срамота да ти угледни новинари, чланови синдиката, преузму Новости од разних Дмитровића, од злог духа који се још вије у тиј згради званог Манојло, и разних духова. Зашто Вас је засметало једно мишљење. О каквом Ви друштву и медијима причате, да не употријебим неку ружну ријеч. Ово је друштво у црној рупи, Србија је под окупацијом, а стање у медијима је катастрофално. Зар не видите, човјече, каквих новинара и главних уредника имамо. Ево сада имате још "штофа", да ме називате СЕРА.
-

Одговори
пон

01.06.

2015.

Milan A. [нерегистровани] у 08:56

Re: Seratlici

Nije prvi put da predsednica SINOS-SO Novosti, uz pomoc raznih SERAtlica, ,,savetuje.. sta valja da radi njeno malobrojno clanstvo kako bi Kompanija obezbedila ,,berzbrizno poslovanje na radost i zadovoljstvo svih zaposlenih,,. Nazalost, ne radi se to METLAMA, vec licnim novinarskim znanjem i poznavanjem funkcionisanja medija a koje su bile i ostale najslabije strane ambiciozne predsednice Sindikata ...Zato, ,,seratlici,, nemojte nikada ,,iza ledja,, da koristite ime Novosti uglavnom za licnu promociju jer su Kompaniju godinama stvarale generacije i generacije uspesnih novinara i poslovnih ljudi... Za pocetak ,,metlom najpre pocistite svoje sindikalno rukovodstvo,, jer nije doraslo niti poznaje desavanja u drustvu i medijima...

Одговори
пет

29.05.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 22:54

Ко сте ви господине Дмитровићу?

"Уз сагласност тог истог Надзорног одбора, генерални директор и главни и одговорни уредник Ратко Дмитровић упутио се и на двонедељну турнеју по САД. О трошку "Новости", наравно". Немогуће је да се наш патриота Ратко "упуто на двонедељну турнеју по САД"! Сећам га се док смо се познавали (мало сам нешто пискарао у његовом листу) како је грмио против Империје зла. Није он једини који је грмио против Империје. Сви садашњи на власти су били велики противници Империје. Чудесна је та Империја. Увјерен сам да ће се урушити, а шта ће онда радити њени заљубљеници. Е, Србијо, Србијо, отворила си душу, срце, примила си хиљаде Дмитровића раширених руку, а они те сматрају туђином, мрзе те Србијо. Направили су од многих градова махале, понашају се бахато, поготово они који су дошли са хиљадама или милонима девиза. Они јадници који су опљачкани у Кроацији, БИХ, једва преживљавају, због тога и они криве тебе Србијо.
Господо из Синдиката Новости, преузмите лист, отјерајте мангупе скробавим метлама. Што мољакате вођу. Није Дмитровић дошао на то мјесто без сагласности вође. Ко зна, можда ће се и Дмитровић састати са провјереним пријатељем свеколиког српског народа - Бајденом. То што нас је Бајден оцрнио најпрљавијим ријечима, што нас је све попишкио, није битно. Све што је више клевета и лажи, Бајден нам је милији и дражи (види текст под тим насловома).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси