Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  АНЕМ протестује поводом тенденциозних текстова у “Информеру”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2015.

Извор: AНЕМ

АНЕМ протестује поводом тенденциозних текстова у “Информеру”

Асоцијација независних електронских медија протестује поводом серије тенденциозних текстова објављених у „Информеру" о наводном сукобу интереса чланова стручних комисија које су оцењивале пројекте поднете на конкурсе Министарства културе и информисања за суфинансирање у области јавног информисања, и посебно наводном сукобу интереса чланова стручних комисија именованих на предлог АНЕМ-а.

АНЕМ указује да је, иако „Информер" пише о конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја, Министарство културе и информисања заправо расписало не један, већ осам јавних конкурса и именовало не једну, већ осам различитих стручних комисија. У складу са Законом о јавном информисању и медијима, Министарство културе и информисања је већину чланова свих осам комисија именовало на предлог новинарских и медијских удружења. АНЕМ је учествовао у састављању предлога новинарских и медијских удружења за чланове комисија заједно са Удружењем новинара Србије (УНС), Независним удружењем новинара Србије (НУНС), Независним друштвом новинара Војводине (НДНВ), Пословним удружењем Локал пресс  (ЛП), Асоцијацијом медија Србије (АСМЕДИ), Удружењем радио станица Србије РАБ Србија и Друштвом новинара Војводине.

АНЕМ постоји већ дуже од две деценије, од 1993. године. Регистрован је у форми пословног удружења и његови оснивачи нису физичка него правна лица. Веран Матић био је својевремено председник АНЕМ-а, ‎али не врши ни једну функцију у асоцијацији, нити је члан било ког тела асоцијације већ дуже од 10 година, од 2004. Уверени у његову стручност и непристрасност, предложили смо га за члана једне од комисија Министарства, и то оне у којој никако није могао бити у сукобу интереса. АНЕМ нема ни најмањи разлог да сумња у то да је Веран Матиц свој посао у комисији у којој је био члан обавио одговорно, савесно и непристрасно. Тим пре што је одлука и те комисије, као и свих осталих, била једногласно донета. 

АНЕМ се већ годинама залаже за увођење реда у финансирање медија из буџета. Зато смо подржали опредељење Медијске стратегије и Закона о јавном информисању и медијима да ‎се финансирање уреди на јединствен начин, без обзира на то да ли се средства издвајају из републичког, покрајинског или буџета локалних самоуправа, и да се при томе обезбеди да се средства додељују у јавном поступку, под једнаким и недискриминаторним условима, на конкурсима за  пројекте којима се обезбеђује остваривање јавног интереса утврђеног законом. ‎АНЕМ је подржао и опредељење Закона да пројекте оцењују стручне комисије, чија се већина чланова бира на предлог новинарских и медијских удружења. Ово стога што је ранија пракса нетранспарентног и бирократског, политички мотивисаног дељења јавних средстава у потпуности компромитована, и што је као таква била апсолутно неодржива. 

АНЕМ у свом чланству данас окупља више од 100 медија, међу којима и неке од најугледнијих ТВ и радио станица и Интернет портала. Верујемо у квалитет и потенцијале‎ својих чланица да изнесу и више од 14 пројеката, колико „Информер" помиње, у најбољем интересу и самих медија, и њихових редакција, и јавности.  Зато ће АНЕМ наставити да ради са својим чланицама, између осталог и на обуци за писање пројеката, како би потенцијали чланица били у пуној мери остварени. 

На крају, АНЕМ подсећа да је један од битних елемената новог модела буџетског финансирања медија и контрола трошења средстава, и то не само институционална, већ и контрола јавности. ‎АНЕМ је први који инсистира на томе да се та контрола врши одговорно и доследно, без разлике у случајевима када се ради о пројектима АНЕМ-ових чланица или о пројектима било ког трећег лица.

Председник АНЕМ-а, Милорад Тадић

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси