Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновићу награда за серијал о Шарићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 05. 2015.

Извор: Б92

Дојчиновићу награда за серијал о Шарићу

Новинарски тим из Јужне Африке који је разоткрио елитну јединицу која је убила 1.000 људи добитник је Међународне новинарске награде Фондације Душко Јовановић.

Награда за истраживачко новинарство је установљена у знак сећања на уредника подгоричког “Дана”, убијеног на данашњи дан пре једанаест година.

Друга награда припала је новинару из Србије, Стевану Дојчиновићу, а трећа награда египатском новинару Ахмеду Ел Шамију, саопштио је председник жирија, уредник београдске телевизије Б92, Веран Матић.

Екипи од три новинара из Јужне Африке, на челу са Стефаном Хофстатером припало је 10.000 евра за серију текстова о елитним детективским јединицама.

Дојчиновић је награђен са 6.000 евра за серијал о балканском кокаинском картелу “Шарић”, док је Ел Шамију припало 4.000 евра за текстове о силовању и сексуалном узнемиравању у породици. 

Књига новинара Стевана Дојчиновића ”Шарић

- Како је балкански кокаински картел освојио Европу“, у издању Самиздата Б92 и Organized Crime and Corruption Project (ОЦЦРП), описује како су текле кокаинске операције, како се прао новац, како су криминалци налазили везе у политици и полицији, како су текле истраге и шта тужилаштво има против Дарка Шарића. Књигу можете купити у већини књижара у земљи или наручити на сајту издавача.

Чланови жирија су били хрватски новинар Берислав Јелинић, новинар из БиХ Жељко Копања, главни уредник “Дана” Младен Милутиновић и уредник у подгоричком листу Никола Марковић. 

Награда се додељује сваке четврте године, а наградни фонд износи 20.000 евра. На овогодишњи конкурс достављено је 47 радова.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

28.05.

2015.

Zar Opet [нерегистровани] у 14:42

MALER

Neće valjda sad članovi žirija da kažu " Puj pik - e pa sad ne važi".Odlaže se,do daljnjeg,dodela nagrade od 6000 evra.I opet bez obrazloženja.Kako bi od onih tamo,tako i od ovih ovamo!
Nikome ništa više ne bi bilo jasno!




Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси