Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинско издавачка установа "Либертатеа" обележила јубилеј - 70 година постојања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2015.

Извор: www.komsijskenovosti.rs

Новинско издавачка установа "Либертатеа" обележила јубилеј - 70 година постојања

Свечаним програмом у Културном Центру Панчева, НИУ „Либертатеа“ обележила је данас седам деценија постојања.

У име ове новинске установе која од 1945. године непрекидно објављује истоимени недељник на румунском језику као и више часописа, присутнима се обратио директор Нику Чобану и одговорна уредница Теодора Смољан који су говорили о важности НИУ „Либертатеа“ за румунску заједницу у Србији.

Они су искористили прилику да захвале свима онима који су дали несебичну подршку непрекидном излажењу публикација ове информативне куће пуних седам деценија. 

 

 


Присутним званицама из Србије и Румуније обратила се и председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, која је честитала овај важан јубилеј рекавши да је је мало информативних кућа у Србији које могу да обележе 70 година постојања.

Јубилеј је био прилика да директор ове новинске установе додели награде онима који су током претходних деценија оставили видљиве трагове у информативном простору на румунском језику у Србији.

Новинско-издавачка установа "Либертатеа" једина је установа те врсте у Војводини. Дала је неспоран допринос како новинарству, публицистици и целокупној култури румунске националне мањине у нашој земљи, тако и обогаћивању културних вредности са ових простора и њиховом међусобном прожимању.

Недељник "Либертатеа" је био и остао у функцији благовременог, истинитог и целовитог информисања припадника румунске мањине на матерњем језику,али као и у функцији очувања језика, традиције, културе и румунске духовности на овим просторима.

У оквиру куће је и издавачка делатност која је од 1945 године до данас издала више од 1.000 наслова. То су првенствено дела аутора са ових простора који пишу на румунском језику и због којих ово издаваштво и постоји.

Угледна публикација ове информативне куће је часопис за књижевност, уметност и културу "Lumina" (»Светлост«). Од 1947. године часопис непрекидно афирмише развој културних вредности, а посебно неговање аутентичних талената. 

Часопис за децу »Bucuria copiilor« (Дечија радост) излази непрекидно од 1946. године. Намењен је најмлађим читаоцима и спона је ове куће са школама у којима се предаје на румунском језику. 

Омладински часопис »Tineretea« (»Младост«) је публикација новијег датума. Излази од 1972. године и његове странице омогућавају најмлађима да прођу кроз својеврсну школу новинарства и уласка у величанствену сферу јавног и уметничког изражавања на румунском језику. 

Од 1959. године НИУ „Либертатеа“ организује јединствену спортску манифстацију КУП »Либертатеа«, која окупља велики број спортиста независно од националне, идеолошке, верске или било које друге припадности, негујући добре међунационалне односе, такмичарски дух, другарство и толеранцију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси