Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Разрешена директорка која је тужила новинарку Драгану Сотировски
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2015.

Извор: НУНС

Разрешена директорка која је тужила новинарку Драгану Сотировски

Министарство здравља је 25. маја обавестило Агенцију за борбу против корупције да је разрешило Љиљану Исаковић са јавне функције директора Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести „Сокобања“ у Сокобањи, објављено је данас на сајту Агенције.

 

НУНС подсећа да је др Љиљана Исаковић пре неколико месеци тужила уредницу дописништва РТС-а у Нишу Драгану Сотировски због њених извештаја о нерегуларностима у Специјалној болници.  Претходно, др Исаковић је упутила претње новинарки Сотировски о чему си извештавали многи медији. Између осталог, пословодно и синдикално руководство Специјалне болнице упутило је крајем новембра и почетком децембра 2014. више писама генералном директору РТС-а у којима су без аргумената оспоравали професионализам новинарке Сотировски. Врхунац је била претећа порука да је Сотировски персона нон грата у болници Соко Бања.

Годину дана раније, директорка Исаковић је у телефонском разговору директно претила Драгани Сотировски, због чега је новинарка поднела кривичну пријаву али су, Прво основно, а затим и Више тужилаштво оценили да претње нису толико озбиљне да угрожавају безбедност новинарке.

Хајка на новинарку Сотровски траје колико и њено извештавање о корупцији, непотизму и мобингу у Специјалној болници. Сотировски је изложена разним притисцима и уценама од новембра 2013. године, када је почела да истражује злоупотребе директорке Специјалне  болнице „Сокобања“ др Љиљане Исаковић, која је 12 година директорка ове установе у чијем Статуту стоји да иста особа може бити директор највише осам година.

Последњих година против директорке исаковић поднето је 11 прекршајних пријава. Болница је кажњена са 900 хиљада динара, директорка са 65 хиљада динара.

Основном тужилаштву у Алексинцу пре годину дана поднета је и пријава против директорке због злоупотребе службеног положаја.

У Специјалној болници чак 20 запослених има статус узбуњивача.

У препоруци Агенције за борбу против корупције за разрешење директорке Специјалне болнице, поред осталог, наведено је да је Љиљана Исаковић склопила са својом кћерком Јеленом Исаковић уговор о раду којим је у тој болници засновала радни однос на неодређено време на пословима доктора медицине — приправника. Потом да је са кћерком Јеленом закључила вансудско поравнање којим је прихваћено да Јелена Исаковић овој болници враћа дуг по основу стипендирања у износу од 300.201,19 динара у 60 једнаких рата, без камате. На сличан начин запослила је и сина Николу Исаковића с којим је закључила уговор о раду којим је најпре заснован радни однос у болници на одређено време, до 30.11.2011. године, а затим 29.05.2012. године донела одлуку о пријему у радни однос којом је примљен у радни однос на неодређено време. На тај начин је интересно погодовала повезаним лицима и тиме довела у сумњу поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције. Љиљана Исаковић о сукобу интереса, који је имала у овим ситуацијама, није писмено обавестила Министарство здравља и Агенцију за борбу против корупције.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси