Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љубица Гојгић: Одлазак са Б92 није био лак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2015.

Аутор: Блиц Извор: Н. Џодан

Љубица Гојгић: Одлазак са Б92 није био лак

Б92 је место моје професионалне афирмације на коме сам провела 14 незаборавних година. Али рад на Б92 ме је научио и како професионална срећа може да се промени — каже за “Блиц ТВ магазин” Љубица Гојгић, водитељка емисије “Прави угао” на РТВ.

 

Бивша новинарка Б92, која од 4. маја има нову ауторску емисију „Прави угао“ на Радио-телевизији Војводине (од понедељка до четвртка у 17.20), каже да је данас највећи изазов сачувати посао и самопоштовање у немилосрдној борби за пажњу гледалаца. У разговору за „Блиц ТВ магазин“ говори о разлозима због којих је напустила Б92, ономе што би желела да ради…

Како сте доживели одлазак са Б92 после 14 година?

- Одлазак са Б92 није био лак. Б92 је место моје професионалне афирмације на коме сам провела 14 незаборавних година. Указала ми се прилика да радим веома занимљиве послове: била сам извештач са суђења Милошевићу, пратила бриселски дијалог до првог потписа, извештавала из Њујорка са заседања Генералне скупштине, водила неколико емисија… У тој кући сам стекла и добре пријатеље. Рад на Б92 научио ме је и како професионална срећа може да се промени. Па и то искуство је драгоцено и отрежњујуће. Мислим да сам сада боље припремљена за сваку наредну авантуру. Радујем се новом почетку на РТВ Војводине, мом првом ангажману на Јавном сервису.

Јесте ли осетили на Б92 мањак простора за критичку мисао?

- Могу само да приметим да је нестало простора да неки новинари раде оно што су донедавно радили.

Да ли је неко одбио да гостује у вашој емисији откад сте на Јавном сервису?

- Да куцнем у дрво, засад није. Додуше, тек смо у трећој недељи емитовања. Надам се да ће тако и остати. Емисије су прилика да се грађанима објасне неке одлуке и потези власти, опозиције, креатора економске политике, актера културне сцене. Не видим зашто би се у демократском друштву, какво би наше требало да буде, било ко устручавао од таквог разговора.

Плашите ли се судбине Данице Вученић, односно да будете онемогућени да радите свој посао, како она тврди?

- Даница је одлична новинарка и надам се њеном повратку у медије. Такође се надам да судбина новинара у Србији може бити и да им нико не ускраћује право на рад.

Када вам министар Тасовац у емисији каже да ће очешљати косу уколико реконструкција музеја не буде завршена у року, шта помислите?

- Помислим како би већ сутра требало да обиђем градилиште око Народног музеја. А и понеког мушког фризера, за сваки случај.

Шта сматрате својим највећим професионалним изазовом?

- Изазов је опстати у медијском свету који се веома променио. У много чему нагоре. Сачувати самопоштовање и ентузијазам а остати запослен, то је успех.

С ким бисте волели да се упустите у дијалог у „Правом углу“?

- Тек сам почела па је и жеља много. Тома Пикети, Француз кога зову Марксом нашег века, био би један од њих.

Које је кључно питање које бисте упутили премијеру Вучићу кад бисте га угостили у емисији?

- Зависи од ситуације. У Србији увек постоји више од једне кључне теме.  Ових дана вероватно нешто оЕУ, председниковој платформи о Косову, посети Вашингтону..

Мини-сукња је ок, кратка памет није

Како се носите са терором рејтинга, пиплметра и водитељки у кратким сукњама?

- Немам ништа против мини-сукње. Кратка памет и уски погледи на свет су већи проблем. Данас радим на покрајинском јавном сервису који, чини ми се, не робује рејтинзима. Никако, наравно, не мислим да су све гледане емисије лоше, сви се боримо за пажњу гледалаца и та борба је све озбиљнија. Ипак, не мислим да је пиплметар једино мерило квалитета, па ни популарности неког програма. Јавни сервис у Шведској, на пример, не мари за пиплметре. Нема ни рекламе. Али има поверење више од 90 одсто грађана који плаћају претплату за квалитетан програм националне телевизије и радија који подразумева беспрекорну информативу и посебне канале посвећене култури и деци.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси