Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: Русија нема обавезу да објасни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2015.

Аутор: Б.Цвејић, Н. Д. Извор: Данас

Дачић: Русија нема обавезу да објасни

Дачић додаје да не зна о чему је реч у овом случају, да може да се тражи објашњење, али да „земља није у обавези да га да“. Све државе имају право да појединим особама забране улазак у земљу, чак и ако неко има визу. И то могу да ураде без икаквог образложења, истиче за Данас Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, поводом забране уласка у Русију српском новинару Стевану Дојчиновићу до 2020. без икаквог образложења.

 

Шеф српске дипломатије поручио је ово јуче за наш лист из Њујорка, где је синоћ представљао Србију на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Стеван Дојчиновић, новинар међународне новинарске организације Мрежа за истраживање криминала и корупције (ОЦЦРП) и бивши уредник Центра за истраживачко новинарство Србије, требало је да одржи предавање студентима Факултета за журналистику у руском граду Вороњежу о истраживачком новинарству.

На московском аеродрому 13. маја 2015. и поред уредне документације и позивног писма, задржан је на граничној контроли, 24 часа био изолован и потом враћен редовним летом у Србију.

Дојчиновић је био приморан да потпише папир у којем се наводи да му је забрањен улазак у Русију до 2020. без икаквог образложења и да ће, уколико поново буде покушао да дође, бити ухапшен.

Новинарска удружења у Србији су осудила овакав потез руских власти.

Дојчиновић је, иначе, и аутор књиге „Шарић како је балкански кокаински картел освојио Европу“.

Дачић је у Њујорку одао признање Мисији УН сматрајући да међународно присуство треба и даље да постоји на Косову, за разлику од шефа косовске дипломатије Хашима Тачија који је тражио да се оно укине јер је Косово независно.

У складу са резолуцијом 1244 ми сматрамо да питање статуса Косова далеко од тога да је решено, а политичка и безбедносна ситуација, као и стање људских права Срба и других неалбанаца далеко од тога да могу бити оцењени позитивно, и зато је међународно присуство потребно на Косову и ми ћемо се и даље за то залагати, нагласио је Дачић.

Он је истакао да проналажење трајног и одрживог решења за КиМ представља национални приоритет Србије, а да до тог решења „можемо доћи једино кроз преговоре и дијалог с привременим институцијама самоуправе у Приштини“.

Дачић је рекао и да посвећеност европским интеграцијама представља главну покретачку снагу нормализације односа Београда и Приштине и додао да очекује да ЕУ настави да својим активним агажманом олакшава дијалог Београда и Приштине.

Дачић ће искористити прилику да се у билатералним сусретима са председавајућим СБ УН за месец мај (Литванија), као и са представницима других чланица СБ УН, информише о најзначајнијим аспектима питања Косова и другим спољнополитичким приоритетима Србије, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

На седници је требало да буде размотрен редован извештај генералног секретара светске организације Бан Ки Муна за период од 16. јануара до 15. априла 2015. године.

Бан је поздравио наставак дијалога Београда и Приштине и постигнути споразум о правосуђу и истакао да је једно од кључних преосталих питања успостављање Заједнице српских општина.

Београд и Приштина би, како је истакао, требало да предузму све неопходне кораке ради доследне примене свих досад постигнутих договора.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси