Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пројектно финансирање легализовало корупцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2015.

Извор: www.rtv.rs

Пројектно финансирање легализовало корупцију

Прва расподела буџетског новца за пројекте које одобрава Министарство културе и информисања обављена на основу нових правила медијских закона показала је сву слабост и коруптивни потенцијал пројектног финансирања, саопштио је данас Синдикат новинара Србије (СИНОС).

"Комисије у којој су већину чинили представници одабраних медијских удружења расподелиле су новац грађана Србије сопственим удружењима, тако да се нико не љути и да сви буду намирени", наводи се у саопштењу.

СИНОС оцењује да су медијски закони и систем пројектног финансирања легализовали корупцију и додаје да је расподела буџетског новца по новим правилима показна вежба дељења главног колача. "Новац локалних самоуправа, после гашења локалних медија, по истом кључу, ортачки и братски биће расподељен медијским кућама које су чланице удружења и асоцијација које већински одлучују о расподели новца грађана Србије", оцењује СИНОС.

Синдикат новинара Србије и Професионално удружење новинара Србије у саопштењу су објавили износе за пројекте у које су имали увид.

Према тим подацима, Удружење новинара Србије добило је 2,67 милиона динара, Независно друштво новинара Војводине 2,21 милиона динара, а Независно удружење новинара Србије 1,2 милиона динара.

Асоцијација медија добила је 1,93 милиона динара, Асоцијација независних електронских медија 1,99 милиона динара, а Агенција Фонет, чији је власник и председник УО Асоцијације медија 2,16 милион динара. Агенција Бета, која је чланица Асоцијације медија, добила је 2,53 милиона динара, Савет за штампу, чија је председница УО и председница УНС добио је 1,91 милиона динара, а Локал пресс 916.000 динара.

Како се додаје, поред сукоба интереса и одобравања новца за пројекте које су поднеле њихове асоцијације и удружења, "намирене" су и медијске фирме које су у власништву породице министра одбране Братислава Гашића, па су тако фирма АДД Продуцтион и "Зона плус", које су у власништву сина и супруге, на конкурсу добила 768.000, односно 900.000 динара.

Додаје се да је за серију о филантропији Фонд Б92, чији је оснивач Веран Матић, "медијски експерт који је одлучивао о пројектима и један од најближих сарадника државног секретара за информисање у Министарству културе Саше Мирковића", добио нешто мање од четири милиона динара.

Потпуно је јасно, наводи се, зашто је Министарство културе и информисања законом и подзаконским актима онемогућило да у комисијама за доделу пројеката партиципирају представници Синдиката новинара Србије и Професионалног удружења новинара Србије, организација које су упозоравале на негативне последице лоших законских решења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси