Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тања Фајон: Забрињавајуће стање у медијима у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2015.

Извор: Танјуг, Н1

Тања Фајон: Забрињавајуће стање у медијима у Србији

Посланица Европског парламента Тања Фајон изјавила је данас на трибини о медијима у Србији да је стање у тој области веома забрињавајуће и да би власти морале више да раде да се то поправи.

"Новинари се суочавају са претњама, насиљем и политичким и економским притисцима", рекла је Фајон на трибини "Невидљива рука аутоцензуре" која је данас одржана у седишту ЕП у Бриселу и додала да су прави власници многих медија непознати, као и начин на који се они финансирају.

Представници медија и невладиних организација из Србије пожалили су се на преосетљивост власти на сваку врсту критике, као и на поплаву "ботова" у коментарима и на друштвеним мрежама, чиме се обесхрабрује отворена дискусија о политичким питањима.

Маја Васић-Николић из Независног удружења новинара Србије је указала да је пакет медијских закона, који је Скупштина у начелу усвојила прошле године, у складу са европским стандардима, али да се они споро и недоследно примењују док се у пракси готово ништа не мења.

У сличном тону је говорио и Горан Милетић из организације "Браниоци људских права", који је констатовао да се ситуација у медијима развија по принципу "један корак напред - два назад", док се Светлана Вучинић Месаровић у име портала "Пешчаник" пожалила да још нису откривени хакери који упорно нападају тај сајт.

Фајон је изразила жаљење што су српски министар културе Иван Тасовац и високи представници Европске комисије у последњи час отказали учешће на трибини, због чега је дискусија изгубила важну димензију.

"Имам утисак да ми којима је стало до људских права у региону водимо усамљену битку и превише разговарамо сами са собом", рекла је словеначка посланица, која је и сама низ година била новинарка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси