Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дигитални ТВ сигнал са Авале
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2015.

Извор: Бета

Дигитални ТВ сигнал са Авале

На Авали је искључен предајник аналогне телевизије и пуштен је у рад дигитални предајник.

Тиме је завршен процес дигитализације за 2,5 милиона ТВ гледалаца из Београда и околине.

Дигитални предајник на емисионој станици "Авала" заједно су укључили министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар културе и информисања Иван Тасовац и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Љајић је најавио да ће дигитализација ТВ сигнала у Србији бити завршена пре рока, 7. јуна, уместо 15. јуна како је било планирано. 

Како је истакао, искључивање сигнала на Авали представља сам финиш процеса дигитализације у Србији, јер са предајника на тој планини ТВ сигнал прима 2,5 милиона грађана, што је трећина становника Србије. 

"Од данас грађани могу да гледају дигитални сигнал 22 станице, од чега шест с националном фреквенциојом и 16 с локалном и регионалном фреквенцијом", казао је Љајић. 

Он је рекао и да је већ данас све било спремно за искључење и преосталих аналогних предајнике, али да се одустало од тога, јер се не зна да ли су грађани у чијим регионима тек предстоји дигитализација набавили стетоп боксове. 

Лајајић је нагласио и да дигитализација не би била успешно спроведена без донација ЕУ од 10,5 милиона евера. 

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт оценио је да је ово велики дан и да је задовољан када се задаци испуне у року, а и пре његово истека. 

Давенпорт је казао да је поносан што је ЕУ помогла дигитализацију у Србији и издвојила 10,5 милиона евра за опрему за емитовање која, како је додао, представља камен темељац дигитализације. 

Он је подсетио да ће дигитализација омогућити повећање квалитета услуге, нарочито за гледаоце с посебним потребама. 

Давенпорт је казао да је реч је о великом подухвати који ће користити и привреди јер ће бити омогућен бржи интернет који ће значити боље комуникације.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси