Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић и таблоиди говоре истим језиком
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2015.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Мирослава Миленовић, чланица Савета за борбу против корупције, за Данас

Вучић и таблоиди говоре истим језиком

Почетни оптимизам о односу власти према новом Извештају о медијима Савета за борбу против корупције заснивао се на састанку са ресорним Министарством културе и информисања и томе да ће њихов тим радити дан-ноћ и да ће дати своје виђење.

 

Од тог момента прошла су три месеца, а имамо константно ниподаштавање и оних који су радили извештај и самог Савета за борбу против корупције и самог извештаја, а да конструктивне дебате није било. Што се тиче власти, имамо громогласно ћутање, истиче за Данас Мирослава Миленовић, чланица Савета за борбу против корупције, која је пре три месеца изјавила за наш лист да очекује да власт неће игнорисати извештај о медијима као што је претходна занемарила извештај Верице Бараћ из 2011. године.

Да ли сте после тог првог састанка и након што сте објавили Извештај имали још разговора са представницима Министарства културе?

 - Не. Чак је министар Тасовац изјавио да је Извештај препун грешака, као и да је договорен састанак са Саветом на којем ће се причати о томе. Нажалост, то се није десило. 

Он тада није рекао на какве грешке мисли. Можете ли да претпоставите?

- Можда на штампарске. Претпостављам да је одсуство комуникације и жеље за разменом онога у чему се не слажемо, него само дискредитације, нешто у чему је ова власт врло комотна. Интересантно је да смо у марту имали скупштински Одбор за информисање на којем смо се нашли са ресорним министром и укрстили копља, али само по питању цензуре, аутоцензуре и таблоидизације где заправо нисмо успели да се разумемо. Делује као да се читав овај извештај и сличице о власничкој структури схвата као роман о Мики Маусу и да мисле да је усвојеним медијским законима завршена прича. Део о токовима новца власти је, пак, сувише сувопаран и то прескачу. Дођу до краја Извештаја где је таблоидизација, цензура и аутоцензура на две стране, те делује као да је власти најважније да каже да нема цензуре, а да је таблоидизација искључиво у таблоидима и да је тако свуда у свету. Министар би требало да се пробуди и почне да ради свој посао. 

Тасовац је недавно рекао да је Министарство усвојило нове законе и да је сада део одговорности и на уредницима и новинарима.

 - То је јако лепо, ако бисмо схватали функцију власти да усваја законе и ништа више. Слажем се да је одговорност и на новинарским удружењима, уредницима и новинарима, али да су надлежно министарство и власт завршили свој посао - нису. Једно је усвојити закон, а друго је да он може бити примењив и да се примењује.

Извештај Верице Бараћ игнорисали су и власт и медији. Чини се да је сада ситуација са медијима мало другачија. Да ли сте задовољни? 

- Јесте, другачије је, али нисам задовољна. Очекивала сам да јавни сервиси буду мало активнији, очекивала сам дебате, да ћемо отворити разна питања и да Извештај буде повод за конструктивну расправу. Што се тиче медија, локални медији су били отворенији према раду Савета и према Извештају, али су већи електронски медији били потпуно неми. Да напоменем да нас на РТС нема, као ни на Б92, Првој, Пинку, Студију Б... 

А да ли сте за ова три месеца добили неке реакције политичара и државних званичника?

 - Не, нисмо. Кроз новине, кроз један таблоид смо имали дискредитацију људи који су радили на том извештају. Лично сам претрпела дискредитацију и од премијера. Он је говорио истим језиком као и један таблоид, што је врло интересантно да таблоид и премијер имају исте реченице. Такође, министар Гашић је рекао "шта је ту топла вода што имам 20 година телевизију", а ми нисмо причали о томе да он има телевизију већ о томе да од када је СНС на власти, он има три телевизије и да му је телевизија у блокади преко хиљаду дана, а да нормално ради. Причали смо и о одређеним буџетским средствима које његове телевизије добијају. Одговор је био да су те паре добијене на конкурсу и не сумњамо у то, али скрећемо пажњу да ту нешто дебело није у реду. Примили смо и неколико писама где нам је речено да то што пише у Извештају не стоји. Тањуг нам је указао да су изречене неистине, а ми смо то пренели од портала Пиштаљка који је тада објавио и уговоре на које смо се позвали, те нам није било јасно шта ту није било тачно. РРА, садашњи РЕМ, скренуо је пажњу да није тачна цифра дуговања и то је исправљено. Часопис Време нам је скренуо пажњу да им није дао Мишковић кредит него да је једна од његових фирми гарантовала за тај кредит и то смо изменили. На извештају од више од 160 страна може да се поткраде нека грешка, а министар Тасовац је то злоупотребио и рекао да је Извештај пун грешака. Имали смо три грешке које смо исправили, а које суштински не мењају генералну слику. Мислим да министар не схвата ресор којим руководи. 

Рекли сте пре три месеца да бисте волели да напредњаци поново највише цитирају извештај као што су онај из 2011. када су били опозиција. Овога пута се ни опозиција није истакла, зар не?

 - Морам да кажем да не. И то је потврдило моју давну сумњу да се ради о потписаном пакту о ненападању. Никоме не одговара да отвара ту Пандорину кутију. Претходни су девастирали и растурили медије, ови су само наставили. Део извештаја се, ипак, односи и на претходну власт и да је садашња власт улетела у разгажене ципеле у којима се крајње пријатно осећа. Део извештаја прича и о садашњости, и о Војводини где је друга политичка опција, и на крају крајева, ви немате свуда СНС на локалу. Очигледно да никоме не одговара да се успостави транспарентност у власништву и у финансирању медија. 

Да ли има наговештаја да ће нека од 24 препоруке које сте дали бити узета у обзир? 

- Број препорука уопште није случајан и односи се на 24 незавршена предмета спорних приватизација. Ако погледамо препоруке, упућене су најпре Влади Србије, затим Министарству културе и информисања, Агенцији за приватизацију, министарствима привреде, финансија и унутрашњих послова, Пореској управи, АПР, РЕМ, Рателу, УО РТС и РТВ, ЕТВ, Агенцији за борбу против корупције, Државној ревизорској институцији, тужилаштву... Од 24 препоруке, задовољство ми је што је Агенција за борбу против корупције препознала значај препоруке и да је у току примена исте. Задовољна сам што ДРИ креће ревизију финансијских извештаја политичких партија, нарочито о политичким кампањама 2014. Велико ми је задовољство и што је председник Савета РЕМ Горан Караџић рекао да ће три препоруке које се односе на њих бити испуњене. То је неки почетак. С друге стране, ресорно министарство сматра да је усвојеним законима све завршено. Примена тих закона показује да то није тако. 

А препорука која се односи на Савет за штампу, као једино "недржавно" тело? 

- Да, Љиљана Смајловић је рекла да ће Савет за штампу у оквиру својих ингеренција поступити по препорукама. Препорука је да Савет мора сам да ојача, али му власт то мора дозволити.

Лицемерје власти

"Осим громогласног ћутања власти, плашим се да ће опет наше препоруке да се нађу у неком акционом плану за отварање неког поглавља као што бива. Имамо игнорисање препорука Савета, а онда неко поглавље отварамо са препоруком 'да чујемо Савет'. Тако у Акционом плану за отварање поглавља 23 стоји обавеза да Влада Србије расправља о извештајима Савета у року од десет дана и да на те седнице зове чланове Савета. Та обавеза је записана за четврти квартал ове године и то показује лицемерје власти. Не разумем зашто то не можемо да радимо одмах, а не да чекамо да нам Европа то отвори како би влада читала извештаје свог саветодавног тела", наводи Мирослава Миленовић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси