Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Војводина потпуно дигитализована
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2015.

Извор: РТВ

Војводина потпуно дигитализована

Укључивањем дигиталног предајника на емисионој станици "Црвени Чот" на Фрушкој гори данас је у потпуности обављена дигитализација емитовања телевизијског програма на територији Војводине.

Треће по реду искључивање аналогног сигнала у Србији и прелазак на дигиталну телевизију заједнички су на "Црвеном Чоту" обавили државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, вршилац дужности директора ЈП Емисионе технике и везе Бранко Гогић и председник Савета Регулаторног тела за електронске медије (РТЕМ) Горан Караџић.

Нагласивши да ће пројекат дигитализације Србије донети у првом реду технолошки искорак и напредак у нашој земљи, Матићева је рекла да ће касније, аналогне фреквенције које ће бити продаване на аукцији, донети знатне приходе за буџет Републике Србије.

"Дигитализација је огроман искорак у будућност и омогућава да се савремене технологије користе за развој широкопојасног интернета, као и телекомуникација у здравству, саобраћају и другим сферама друштва", рекла је Матић новинарима.

Напомињући да је ово треће укључивање дигиталног сигнала у Војводини, после Вршца и Суботице успешно обављено, Гогић је истакао да је сада већ извесно да ће комплетан пројекат дигитализације у нашој земљи бити завршен пре 17. јуна, крајњег рока који је предвиђен одговарајућим међународним договором.

Он је напоменуо да ће емитовањем дигиталног програма са "Црвеног Чота", тим савременим телевизијским сигналом, бити покривено више од милион становника у Војводини.

Гогић је додао да ће од данас грађани овог подручја моћи да примају и дигитални сигнал из суседних земаља Хрватске и Мађарске.

Он је истакао да је свеукупни процес дигитализације у Србији коштао 37,5 милиона евра од чега је 10,5 милиона била донација ЕУ из 2010. године, а остало је инвестирала држава Србија која, како је додао, очекује да кроз продају дигиталне дивиденде оствари приход од око 75 милиона евра.

Председник Савета РТЕМ-а Караџић је честитао свим институцијама и предузећима чијим се ангажовањем успешно завршава процес дигитализације у Србији.

Он је рекао да је наша земља можда мало каснила у односу на Европу када је реч о дигитализацији али смо, како је нагласио, поставили систем који је савременији и бољи од оних у многим европским државама.

Караџић је, у име Регуларног тела за електронске медије, позвао емитере да искористе овај савремени стандард за унапређење свог програма што ће донети значајне погодности гледаоцима, а њима самима повећање прихода.

На новијем антенском стубу емисионе станице "Црвени Чот", висине 104 метра, постављен је антенски систем од 12 спратова антена, окренутих на све четири стране света.

Непрекидно напајање емисионе станице осигурано је најмодернијим УПС уређајима и агрегатом.

Како је најављено, следеће укључивање дигиталних предајника биће обављено на емисионој станици Авала 25. маја, а потом следе Рудник - Црви Врх, Тупижница, Торник - Овчар и Дели Јован 1. јуна, док је укључивање емисионих станица Бесна кобила, Јастребац, Копаоник и Цер - Маљен предвиђено за 15. јуни.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси