Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  “Новинари да знају да кажу не”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2015.

Извор: Блиц, Танјуг

“Новинари да знају да кажу не”

Проблем медија у региону је утицај који иде од политичког до маркетиншког и усмерен је на већину медијских кућа, самим тим и на новинаре.

То је у интервјуу Танјугу рекла уредница регионално актуелне емисије “Интервју 20” Санела Прашовић Гаџо, која сматра да то није проблем медија само у БиХ, већ у читавом региону.

Новинарка из Сарајева, која се од 2008. посветила приватној продукцији, указује на чињеницу да се о томе углавном говори спорадично и указује на занимљив податак да, упкос таквом стању у медијском простору, грађани у БиХ, ипак, највише верују управо средствима информисања.

Прашовић Гаџо се осврнула на резултате недавних истраживања поводом Дана слободе медија, према којима највећи број испитаника сматра да је слобода медија у БиХ мало или никако присутна, а највећи проблем тог “ропства” грађани виде у политичкој и финансијској зависности медија.

“Тај политички, или пак маркетиншки притисак итекако оптерећује рад новинара у целој БИХ. Али, тешко да ће вам то признати иједан новинар овде. Имамо телевизијске станице, или новине у којима знамо унапред какве вести ћемо чути, као што имате и ви, и знамо ко ће бити главни гост. Мислим да је то проблем целог региона”, каже уредница бројних интервјуу који се емитују на БХТ1.

За оне, пак, који се називају “независнима”, сматра да то заиста желе да буду, али додаје да када се погледају садржаји и рецимо “рекламни колач” који имају, онда “ствари постају пуно јасније”.

За положај медија и новинара у БиХ сматра да је “некако у позадини свих збивања” и променила би у тој сфери пуно тога када би имала коме да каже, наводећи примере “апсурдног” стања које Јавни РТВ Сервис БИХ практично оставља без адекватног решења за прикупљања таксе, проблеме са дигитализацијом.…

“Институције су ту заказале. Овде нико не зели да чује оног другог и док је такво стање мало ко ће од оних који би требало да одлучују уопште ‘чути’ потребе новинара. Рефлексија неких политичких збивања одражава се на медијски простор”, уверена је Прашовић Гаџо.

Она наглашава да, ако би могла да да неки савет (надлежнима за медијски сектор) онда би их након 24 године рада у новинарству замолила да пусте новинаре да раде свој посао, да се уредници постављају према стручности и да те особе имају храбрости.

“Зашто храбрости? Зато што морају да знају како властима да кажу ‘не’. Или како да објаве причу која мора бити објављена без калкулација и договора са неким изван редакције”, објашњава представница “седме силе” којој је недавно преко Фејсбука прећено смрћу зато што је у емисији угостила спортисту Николу Карабатића и што се “зближава са Србима”.

Прашовић Гаџо посебно истиче да је, поводом упућених претњи, као новинар добила апсолутну подршку из свих крајева БИХ — и од Срба, Хрвата, Бошњака, Јевреја, странаца… од, како каже, “свих нормалних особа”.

Најмање подршке је, истиче она, добила од колега у Сарајеву, иако је та претња била “можда и прва која нема везе са објавом нечага компромитујућег за некога, већ чиста шовинистицка, или потпуно радикална”.

“Зашто су били тихи? Не знам. Искрено, није ми јасно”, каже она и додаје да је особа која јој је претила не познаје, јер је са “пријатељима Србима, Хрватима, Ромима, Јеврејима, Муслиманима, Енглезима, Италијанима и свима другима зближена цео живот”.

Каже да је тужна као човек због радикализма свих облика и на свим просторима и додаје да се у БИХ то не сме допустити, а да све што може одвести у неку нову нестабилност треба спречити.

Истиче да би волела да политичари и полицијске структуре схвате да не могу 3,5 милиона становника бити “таоци шачице радикалних особа”, као и да полиција брже делује јер, пожалила се, до данас није нити привођена, нити ухапшена особа која јој је претила још 10. априла, од када “живи у страху”.

За специфичности бављења новинарством у мултиетничкој средини каква је БиХ каже кратко да је “новинар новинар без обзира где живео и радио — ако је новинар” и из своје праксе закључује да уколико сте професионалац онда није битно да ли радите у Бањалуци, Сарајеву или Мостару.

Власница продукцијске куће “TIM System Media House”, једне од водецих у БИХ из чије “кухиње” је изашао и серијал “Интервју 20″ који с поносом истиче на Јутјубу има има преко милион прегледа, наглашава да је желела да представи значајне личности на мало директнији нацин, не само кроз кратке и јасне одговоре о актуелним темама.

Према њеној оцени, сви досадашњи гости серијала су то и препознали, а међу њима су били политички лидери региона, врхунски спортисти, истакнуте личности.

Босанско-херцеговачка новинарка објашњава да госте увек бира према ономе шта “уистину имају да кажи” и подсећа да је интервјуу са председником Србије Томиславом Николићем пренео “цели свет”.

“Он (Николић) се извинио због догађаја из прошлог рата, а да ја нисам у тој емисији мењала тон, нити била арогантна. Обоје смо били савршено свесни важности тог тренутка и тога што је говорио”, присећа се Прашовић Гаџо којој су, ипак, најдраже емисије са спортистима — тенисером Новаком Ђоковићем који је, према њеној оцени био “фантастичан”, некадашњим кошаркашем и селектором Александром Сашом Ђорђевићем, рукометашем Николом Карабатићем, фудбалером Едином Џеком…

Новинарка поручује да ће наставити да доводи занимљиве госте и истиче да, иако уплашена након претње, “није сама”.

“Као новинар, човек, мајка… никада нећу пристати да ми неко уређује емисију и наређује кога да угостим према било којој одредници. Имам ту привилегију да сама бирам саговорнике и да ТВБИХ то емитује. Видите, то је оно о чему сам говорила — дакле, рад без притиска”, јасна је Прашовић Гаџо и оцењује да је у Србији медијски простор “мало више обележен” него у БИХ, мислећи, пре свега, на политички утицај.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси