Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неће да финансирају истрагу о Дади?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2015.

Извор: Блиц

Неће да финансирају истрагу о Дади?

Министарство правде тврди да нема законског основа да финансира истрагу о смрти Даде Вујасиновић у Хагу, пишу “Вечерње новости”. Државно веће тужилаца је надлежно да одобри новац за супервештачење доказа у Холандији у случају смрти новинарке Дуге. То се наводи у одговору Министарства правде послатом почетком маја Вишем јавном тужилаштву у Београду, које је од ресорног министарства тражило 33.000 евра за овај поступак.

 

Према постојећем закону, наводи Министарство правде, Државно веће тужилаца одређује и одобрава средства у те сврхе и за такве случајеве, а у складу са својим буџетом.

Ако, и када, новац буде одобрен, Више јавно тужилаштво ће затражити и од породице да омогући да се сачувани материјални докази, попут фотеље са траговима крви, као и пушка, пошаљу Националном форензичком институту у Хагу.

Комплетна документација о овом случају је раније послата у Холандију,а институт би требало да помогне у проналажењу кључног одговора, да ли је Дада убијена или је извршила самоубиство.

Глави доказ су два филцана чепа извађена из тела новинарке, а супервештачење треба да укаже да ли то значи да су била два пуцња, па отуд и два чепа, што може да значи да је убиство, или је реч о два дела истог чепа. То би значило да је био један пуцањ, па је могуће и самоубиство.

У Србији су до сада обављена два вештачења, једно је потврдило да се ради о самоубиство, а друго о убиству.

Комисија за испитивање смрти новинара је препоручила тужилаштву да је неопходно да се уради супервештачење како би се утврдило који је од два налаза тачан.

“Чланови комисије не могу ништа да ураде без резултата супервештачења”, речено је Новостима.

Комисија је од почетка имала проблем када је реч о случају Даде Вујасиновић, дуго се трагало за доказима, а кеса у којој су сачуване драмлије, оловне куглице извађене из тела новинарке и спорни чепови, била је загубљена.

После тражена нађена је у ормару пропадника МУП, који је радио на предмету, али је у међувремену преминуо.

Српски истражни органи су извесно време трагали за институцијом која би пристала да вештачи доказе из случаја од пре 20 година, али и која задовољава две референце, да поседује балистику и судску медицину. Институт у Хагу ове критеријуме задовољава, а има и светско искуство и кредибилитет.

Новинарка “Дуге” пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану на Новом Београду.

 

Коментари (2)

Остави коментар
уто

19.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 02:59

Pitanje nije uvreda

Ne, ne mislimo svi da je nerazumno postaviti pitatanje pa makar se radilo i o "povlašćenoj" osobi. Svakako da je komotnije pokriti se jorganom i tako biti "ostavljen na miru" i ne postavljati više nikakva pitanja koja "uznemiravaju" . Kada bi nam neko odgovorio kako je bila povlašćena možda i ne bi dalje pitali jer bi znali i odgovor? O tome ipak treba da istraže sudski organi na miru, bez obzira da li je ubijena ili samoubijena osoba bila dobra ili ne, treba znati na koji je način izgubila život baš kao i o hiljadama drugih mrtvih.

Одговори
пон

18.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 19:56

pitanje

Zar ne mislite da sve ovo prelazi granice razuma? Ostavite nas na miru sa jednom osobom, povlascenom jer je bila medijski covek, naspram hiljade mrtvih do danas.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси