Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оснивач као маћеха
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2015.

Аутор: Н.Марковић Извор: Вечерње новости

Оснивач као маћеха

МЕДИЈСКИ радници ЈП “Нишка телевизија” мирно су протестовали пред улазом у скупштинску салу и свом оснивачу - граду на Нишави, односно његовим челницима - пред почетак седнице предали отворено писмо у којем указују на проблем најављене приватизације, неисплаћених зарада, али и на неопходност социјалног програма, који су поједини медији у Србији добили, а њима није ни понуђен...

Иако је судбина већине медија који су били у власништву државе и локалних самоуправа већ позната, радници НТВ још не знају ни да ли ће неко лицитирати за куповину њихове фирме, а више од 80 стално запослених и десетак хонорарних сарадника - по информацијама из Синдиката - највероватније ће остати и без две плате које им Град дугује, и без социјалног програма.

При томе, неће бити могуће ни да се јаве на конкурс за пројектно финансирање медија, који је практично већ завршен. - На миран начин скрећемо пажњу на заостале плате и одсуство социјалног програма сличног ономе који су добили београдски Студио Б и телевизије из Крагујевца - каже Саша Радовић, председник Синдиката запослених у НТВ, надајући се да ће град обезбедити и редовну исплату до 30. јуна.

Иначе, правила за пројектно финансирање - предвиђено законом - у старту онемогућавају опстанак НТВ, ако се купац не појави на време. Тренутно, само они и ТВ Белами у Нишу испуњавају услове за доделу средстава, али је НТВ у старту дисквалификована јер се још финансира из градског буџета. Запослени, зато, предлажу да се тих педесетак милиона динара подели на два конкурса, како би после 1. јула - Нишка телевизија могла да конкурише и, евентуално, опстане на медијском небу...

Антрфиле: Градоначелник
- ИСПУНИО сам све обавезе према НТВ, а заостале зараде не датирају из мог периода и ту тешко да могу да помогнем, баш као што ни социјални програм не зависи од Града, већ од државе... Нама је циљ да НТВ остане, па ћемо се, у оквиру прјектног финансирања, потрудити да оставимо нека средства - каже градоначелник, проф. др Зоран Перишић.

- ЛИЧНО сам учествовао у формирању те телевизије и желим да помогнем, али је потребно да предлози стигну од Градског већа. Ако постоји политичка воља, Скупштина ће расправљати и гласати о начину да се НТВ помогне - наводи први човек нишког парламента, Миле Илић.

Коментари (4)

Остави коментар
нед

17.05.

2015.

urednik [нерегистровани] у 12:34

HVALA UNS-u,NUNS-u,ANEM-u

Koliko ja vidim kolege iz NTV-a zahvalite NUNS-u, UNS-u i ANEM-u na to sto idete u stecaj i ostajete bez posla, u manje losem slucaju ali nista boljem po medijsku scenu kupuje Vas vec vlasnik jedan lokalne TV a zna se i zbog cega, u svakom slucaju vi ste na ulici. Vase stavove da je privatizacija neophodna zbog EU evo Vam primera brojnih zemalja clanica ciji gradovi imaju svoje lokalne TV kuce, znali ste uostalom to i sami, da privatne TV kuce garantuju objektivnije izvestavanje, vidite koliko i sami kolege iz UNS-A..., a posebno kada je tarnsparentnost valsnistva u pitanju znate odlicno ko su valsnici TV kuca pa i jedne ovde u Nisu aktuelni ministar-da li je to garant objektivnosti, ili npr.Zajecar i itd...Bravo za Vas ostvarili ste interese nekih ljudi, ostavili zaposlene na ulici, ucinili da ni jedan veci grad nema svoju TV kucu juzno od Beograda. Hvala u ime zaposlenih NTV-sto se zove solidarnost, ako niste culi a nadam se da cete objaviti komentar u suprotnom samo cete potvrditi moje misljnje.

Одговори
нед

17.05.

2015.

novinar [нерегистровани] у 12:19

I VI SNOSITI ODGOVORNOST

Epilog cele price drage kolege sa NTV-a sto mislim da svi znaju:Stecaj i gasenje Niske televizije, ljudi na ulici i bez posla. U manje losem slucaju kupuje Vas jedan covek, koji u vlasnistvu vec ima televiziju, kakva je -dno dna, a zna se i zbog cega-opet ostajete na ulici. Ako se zakon o privatizaciji usvajao zbog toga(a jeste) svaka cast i Vama kolege iz UNS-a,NUNS-a, ANEMA-a, ostavili ste Nis bez lokalnog medija, navodeci da su to uslovi EU sto apsolutno nije tacno-primer Hrvatska i itd..,price o tome da su privatni mediji objektivniji-imate toliko primera "objektivnosti" na RTV PINK, B92,TV HAPPY, KOPERNIKUS,TV PRVA..da ne idem dalje a da ne pisem o tome ko su vlasnici pojedinih privatnih lokalnih medija-aktuleni ministri, poslanici, to je ta "objektivnost". U svakom slucaju svaka cast novinarskim udruzenjima, ANEMU sto su lepo izlobirali ovakvu propast lokalnih medija, juzno od Beograda.

Одговори
суб

16.05.

2015.

novinar [нерегистровани] у 16:50

katastrofa

Katastrofalna situacija u medijima ! Jeziva privatizacija! Za mesec dana nece biti vise medija ,zivi bili pa videli kolege iz UNS-a ,NUNS-a,ANEM-a !

Одговори
суб

16.05.

2015.

novinar [нерегистровани] у 16:24

katastrofa

Pogasice se svi medijiu srbiji ,zivi bili pa videli ! Privatizacije je katostrafalna opcija ,projektno finansiranje jos gore !Jos mesec i po dana i drage kolege iz UNS-a ,NUNS-a ,ANEM-a, videcete sta ste uradili donosonjem zajedno sa ministarstvom kuluture ovakve zakone !U nadi da ce te mi objaviti komentar pozdrav iz Nisa .

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси