Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоидно саопштење председничке прес службе против таблоида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2015.

Аутор: В.А. Извор: Политика

Таблоидно саопштење председничке прес службе против таблоида

Писмо кабинета председника Томислава Николића објављено пре два дана у листу „Данас” запрепастило је новинаре српских редакција. Иако би обичан читалац на први поглед могао да закључи да је реч о још једном медијском сукобу на релацији председник Србије - таблоиди, с акцентом на „Блиц” и „Ало”, у саопштењу из кабинета шефа државе се на неприличан начин помиње место рођења новинарке листа „Ало” Дамире Рамадани и оно се доводи у везу са њеним наводим лошим намерама према породици председника.

Колегиница Рамадани је рођена у Призрену. Кабинет Томислава Николића звучао је забринуто због посете двоје новинара кући у којој живи Бранислав Николић, у јавности више познат као син председника Србије, а мање као селектор националне фудбалске кадетске селекције.

- Само два сата након што је одржан састанак председника са начелником Генералштаба Војске Србије, на коме је разматрана актуелна безбедносна ситуација у региону и спремност војске да спречи терористичка дејства попут оних у Македонији, пред кућом члана породице председника дошла су два новинара из различитих дневних листова, чији је власник иста немачкошвајцарска компанија - наводи се између осталог у саопштењу.

Даље се објашњава да су се новинари распитивали о члановима породице Николић, па је свеукупна ситуација деловала „крајње чудно”, нарочито јер су новинарима биле познате „адресе заштићених личности”, међу којима је и млађи син Томислава Николића.

Иако у Председништву нису експлицитно навели да је реч о новинарима листова „Блиц” и „Ало”, ипак су посумњали у намере немачкошвајцарских власника и још саопштили имена новинара. Закључку о сумњивим намерама према председнику и његовој породици допринело је то што је један извештач рођен у Призрену, док се другом новинару, осим имена и презимена (Александар Димитријевић), не наводи и пребивалиште.

Ово саопштење открива и неколико необичних детаља: да ни служба председника Николића није одолела таблоидизацији. Они су, наиме, у саопштењу открили личне податке које су новинари дали полицији приликом легитимисања. И на крају, у саопштењу је показана једна лоша намера - да јавност, у осетљивом тренутку, кроз завијену форму, посумња у професионалне намере новинарке само зато што је она рођена у Призрену.

Удружење новинара Србије (УНС) реаговало је на спорно саопштење и затражило од кабинета председника објашњење због чега је наведено место у којем је рођен један од новинара.

- Брзо смо добили одговор да за то није постојао никакав разлог осим тог да се појасни да је реч о хонорарном, а не новинару у сталном радном односу. Не знам од каквог је то значаја то што се неко родио у Призрену. Није добро да председникова служба објављује полицијске информације добијене легитимисањем новинара на задатку. Ипак су новинари ту да се баве темама од јавног интереса, да буду контролни механизам. Оба председникова сина су јавне личности - каже Драгана Бјелица из УНСа и подсећа да примедбе на рад новинара званичници могу да пошаљу суду части новинарског удружења, Савету за штампу, па у крајњем случају и да правду затраже и на суду.

Наша саговорница указује и да саопштење председниковог кабинета има карактеристике криминалистичког романа, што је иначе најчешћа замерка таблоидима - да инсинуирају, не поткрепљују сумње и да немају утемељење за тврдње које износе.

После јучерашње реакције дневника „Блиц” и „Ало”, који су узвратили ватру насловима „Николић позвао на линч новинарке” и „Председник угрозио живот новинарки 'Ало'”, реаговао је Вук Фатић, координатор председникове службе за сарадњу с медијима, покушавајући да на таблоидан начин и у стилу „напад је најбоља одбрана” извади флеке. Ако је идеја Андрићевог венца била да сакрије податак да млађи син председника живи у елитном београдском насељу, на овај начин су само још више скренули пажњу на ту чињеницу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси