Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како Танјуг јавља - сазнајте како ради новинска агенција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2015.

Извор: Танјуг

Како Танјуг јавља - сазнајте како ради новинска агенција

Први пут од свог постојања Новинска агенција Танјуг отвара своја врата за јавност, па ће заинтересовани ове суботе бити у прилици да у Ноћи музеја завире у зграду која је лидер у региону по броју објављених информација.

 

Посетиоци ће током осам сати трајања манифестације моћи да погледају како изнутра изгледа здање из 1937. познатог архитекте Богдана Несторовића, али и да сазнају како је Танјуг радио раније, а како ради сада.

Тог дана ће бити одговорено на питања шта значи скраћеница Танјуг, како и коме се дистрибуирају Танјугове вести, фотографије и видео снимци, како је могуће видети Танјугов лого на телевизијама, у новинама, али и прочитати на сајтовима како у земљи тако и у региону, зашто је брзина битна и на који начин се пишу агенцијске вести.

Такође, домаћини ће објаснити зашто се у Танјуговим вестима не користе придеви, зашто нема потписа новинара или зашто су грешке неопростиве. 

Посетиоци ће бити у прилици и да погледају сегмент из богате фото архиве Танјуга, која броји више од 3, 5 милиона негатива. Кроз фотографије које ће бити изложене заинтересовани ће се упознати са политичким, друштвеним и културним животом целог региона. 

Циљ поставке није да истакне најважније догађаје од почетка рада Агенције, већ да кроз свакодневне ситуације дочара атмосферу која обележава рад самог Танјуга.

Поред најважнијих политичких догађаја, Танјугови фоторепортери сликају и културне догађаје, осликавају временске (не)погоде, преносе како изгледа свакодневна атмосфера на улицама градова и места, али и природу, животиње, односно природне лепоте земље. 

Изложба је и прилика да се подсети на техничке могућности које су претходних година и деценија биле значајно другачије, када нису постојали дигитални фотоапарати, већ су фоторепортери користили апарате са филмовима које су ручно развијали не знајући како ће фотографија на крају изгледати, чак ни да ли је успела, а све то су драгоцена сведочнства развоја новинске фотографије. 

Поред изложбе фотографија и богатог архивског материјала, ту ће бити и легендарни фоторепортер Танјуга који је свој радни век провео фотографишући Тита, Жика Вучић који ће у термину од 19 до 21 сат причати о авантурама која је проживео током своје дуге и плодне каријере.

Посетиоци ће први пут имати прилику и да завире у унутрашњо-политичку редакцију, али и у видео, фото и интернет редакције. 

Танјуг - Телеграфска агенција нове Југославије је основана 5. новембра 1943. године у Јајцу, у Босни и Херцеговини, три седмице пре Југославије, са задатком да извести свет о антифашистичкој борби на тлу некадашње СФРЈ, под вођством Јосипа Броза Тита.

Оснивач Танјуга је био Моша Пијаде, чија скулптура се и данас налази у холу зграде, а први директор био је Владислав Рибникар.

У првој, ратној редакцији Танјуга били су, поред осталих, народни хероји, отац и син Рибрникар, Иван И Иво Лола. Фото архива новинске агенције Танјуг садржи око 3,5 милиона негатива и једна је од најбогатијих архива агенцијске фотографије у Европи. 

Танјуг је баштинио и архиве својих претходника: новинске агенције Авала, која је постојала између два светска рата и Прес-бироа, од пре Првог светског рата, тако да архива има и фотографије од 1912. године.

Ноћ музеја се одржава у више градова Србије.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси