Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јавна опомена листу "Информер" због неистина о РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2015.

Извор: РТС

Јавна опомена листу "Информер" због неистина о РТС-у

Савет за штампу изрекао је јавну опомену листу "Информер" због писања о РТС-у у текстовима "Астрономске плате на губиташком РТС" и "Зараде на РТС до 1.500.000", објављеним 27. и 28. марта. Текстови нису написани са довољно пажње и одговорности, пристрасни су и злонамерни, наводи Савет за штампу. Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је "Информер" прекршио Кодекс новинара Србије.

Комисија за жалбе Савета за штампу, на седници одржаној крајем априла, једногласно је изрекла јавну опомену листу Информер због текстова Астрономске плате на губиташком РТС и Зараде на РТС до 1.500.000, који су објављени 27. и 28. марта 2015. године.

На сајту Савета за штампу наводи се да су прекршене тачке 1, 2 и Првог одељка (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, као и о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

У Образложењу објављеном на сајту Савета за штампу наводи се да је Радио-телевизија Србије поднела жалбу Савету због три текста, којима су, како је наведено, прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања.

Комисија није успела да усагласи одлуку о томе да ли је Информер прекршио Кодекс новинара и текстом "Циркус на РТС", објављеним 30. марта 2015. Потребне двотрећинске већине није било ни за одлуку да је Кодекс прекршен, ни за супротну одлуку, јер су чланови Комисије гласали 5:4.  

У жалби се прецизира да је нетачно да су месечна примања запослених "у висини од 1.500.000 динара", односно да не постоји нико у РТС-у ко месечно прима ни приближан износ, као и да нико у РТС-у не прима ни приближно "између 700 и 800.000", што је такође наведено као износ који месечно прима "један од директора", који, наводно, добија неколико плата.

У РТС-у тврде да ниједан руководилац не прима две или више плата. У жалби се истиче и да је нетачно да се против РТС-а воде прекршајни поступци, јер су сви обустављени. Неистините су, како се наглашава, и тврдње да се "силне паре троше на серијал в. д. генералног директора и одређене телевизијске филмове, јер је у сва три случаја реч о нискобуџетним пројектима, наведено је на сајту.

У одговору на жалбу, адвокат Информера је истакао да подносилац жалбе није доставио никакав доказ о томе да су наводи у текстовима неистинити и навео да је Информер поштовао обавезу да објективно извештава, односно да није изнео никакве оптужбе, клевете и гласине, како је наведено у жалби.

У свим објављеним текстовима наведени су извори, а информације су добијене од стручњака за контролу јавних финансија – Драгана Добрашиновића и Радослава Сретеновића.

Изајаву да је против бившег руководства РТС-а поднето више прекршајних пријава, како се наводи у одговору на жалбу, дао је директор Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић, и нема разлога, нити могућности, да се то проверава, док се у тексту и не наводи да су поступци у току.

Чињенице из трећег текста да су неки пројекти обустављени због недостатка новца, потврдио је главни уредник Културно-образовног програма, као и један од аутора чији је пројекат обустављен.

Комисија за жалбе сматра да подносилац жалбе РТС није у обавези да достави доказе о висини плата запослених како би оповргао тврдње Информера, већ је Информер своје тврдње требало да поткрепи доказима.

Саговорници на које се адвокат позива у одговору на жалбу не износе никакве информације о висини зарада запослених, напротив, један од њих каже да те податке није успео да добије. Из одговора на жалбу, не може се закључити ни да је Информер тражио од РТС-а такве информације, односно да је покушао да провери своја сазнања о примањима руководилаца и других запослених на телевизији.

О веома високим платама појединаца на националној телевизији у јавности се већ дуже време спекулише, и према оцени чланова Комисије, то јесте тема коју новинари имају право да истраже, али се то мора радити много озбиљније и уз поштовање етичких правила професије, наводи Савет за штампу.

Нарочито, како се додаје, када се таква тема покреће у току конкурса за избор новог директора РТС-а. Овога пута текстови нису написани са довољно пажње и одговорности, пристрасни су и злонамерни. Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је објављивањем текстова "Астрономске плате на губиташком РТС" и "Зараде на РТС до 1.500.000", Информер прекршио Кодекс новинара Србије.

Кад је реч о тексту "Циркус на РТС", чланови Комисије су имали различита мишљења о томе да ли је Кодекс прекршен. Део чланова је сматрао да је лист поступио у складу са правилима, будући да у тексту постоји "друга страна", која објашњава зашто су одређени пројекти заустављени, као и да су пројекти који се реализују нискобуџетни.

Остали чланови Комисије веровали су да је и овим текстом прекршен Кодекс, јер је такође пристрасан и заснован претежно на информацијама добијеним из извора који следе своје личне интересе. Комисија због тога у овом случају није могла да донесе одлуку.

Комисија за жалбе Савета за штампу заседала је на седници 28. априла у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скроза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси