Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јака дебата о медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2015.

Извор: Фонет

Јака дебата о медијима

Многе од ствари уизвештају владиног Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија показале су се као грешка, оценио је данас министар за културу и информисање Иван Тасовац, наводећи да је у Србији изузетно јака дебата о стању у медијима и да је он увек спреман да говори о тој теми.

Тасовац је, гостујући у емисији "Прави угао" Радио-телевизије Војводине објаснио да је извештај Савета рађен од априла до децембра прошле године, док су медијски закони усвојени 2. августа 2014.

Упитан да ли зна да су политичари заинтересовани за приватизацију медија, посебно Студија Б, Тасовац је одговорио да нема ту информацију.

Локалним самоуправама смо дали јасне директиве о роковима за приватизацију медија, истакао је Тасовац и навео да Закон о информисању налаже транспарентност у власништву над медијима. У току је упис у регистар медија. Они који се не упишу у регистар неће моћи да се пријаве за средства државе на конкурсима, објаснио је Тасовац.

Он је оценио да су усвојени закони основа за побољшање ситуације у медијима, али је додао да свој део одговорности имају, не само различити органи власти, него и власници медија, уредници и новинари.

Упитан о критикама које му је опозиција у понедељак изнела на седници скупштинског Одбора за културу и информисање,Тасовац је одговорио да је то био један посланик за кога је рекао да се на тој седници задржао десетак минута и "издекламовао" шта је имао.

Њему није био потребан мој одговор, него да се слика за телевизију, сматра Тасовац.

На питање о Даници Вученић и разлозима за њен одлазак из новинарства, Тасовац је рекао да је државни секретар његовог министарства Саша Мирковић у једној емисији излистао имена свих људи из власти и Српске напредне странке који су гостовали у њеној емисији. Свако има легитимно право да бира своју професију. Сматрам да је једна од врло важних ствари да министар буде објективан, рекао је Тасовац.

На констатацију да је Министарство само два пута реаговало на садржаје у штампаним медијима, Тасовац је узвратио да је Министарство реаговало много више пута. Тасовац је, на питање ауторке емисије Љибице Гојгић, да ли има основа да реагује на медијски линч Саше Јаковића,напоменуо да се о Јанковићу, као и другим људима са јавне сцене, појављују различити ставови, почев од оних који га критикују, до оних који га бране.

Тасовац је поновио да сматра да би Савет за штампу, као саморегулаторно тело, требало да добије више на значају, како би могао да реагује, не само по пријави, него и самостално.Говорећи о продаји Авала филма, Тасовац је истакао да филмска грађа Авала филма није угрожена и да се налази у Кинотеци.

Филмови се налазе и даље у Конотеци и биће доступни, као што и свако друго културно добро мора бити доступно, без обзира на власника, закључио је Тасовац.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси