Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неслагања око Саше Јанковића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2015.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

Неслагања око Саше Јанковића

Београд - Премијер Србије Александар Вучић сматра да не постоји институционална кампања против заштитника грађана Саше Јанковића, каже за Данас Драган Поповић из Куће људских права и демократије.

Након јучерашњег састанка представника ове мреже невладиних организација са премијером, Поповић нам је рекао да Вучић тврди да против Јанковића кампању воде поједини медији, попут Инфромера, а не држава.

- Иако се нисмо сложили у вези са ситуацијом око заштитника грађана, премијер је примио к знању наше аргументе  истакао је Поповић. Према његовим речима, представници Куће људских права су изразили забринутост због урушавања владавине права у Србији, али и истакли да постоји простор да држава и цивилни сектор више да сарађују.

Такође, било је речи и о томе да више од два месеца Канцеларија за сарадњу са цивилним дру штвом нема директора, објашњава наш саговорник, и истиче да им је Вучић обећао да ће тај проблем ускоро бити решен. На питање Данаса да ли су са премијером разговарали о избору за повереника за заштиту равноправности, Поповић каже да јесу, те да је стекао утисак да је избор Бранкице Јанковић завршена ствар.

- Задовољан сам што смо имали прилику да разговарамо са премијером, јер је важно да успоставимо дијалог како бисмо бар мало релаксирали политички живот у земљи  каже Поповић. Ина че, Влада Србије саопштила је јуче да је премијер са представницима Куће људских права разговарао о унапређењу сарадње и предло жио учешће представника цивилног друштва у преговорима са ЕУ.

„Вучић је истакао важност боље сарадње и већег укључења невладиних организација у рад др жавних органа“, наводи се у саопштењу. Како се додаје, директорка удружења Грађанске иницијативе Маја Стојановић захвалила је премијеру на позиву и истакла да ће сусрети са представницима цивилног друштва допринети да се отклони неразумевање улоге невладиних организација.

„Представници цивилног друштва баве се истим проблемима као и Влада Србије и ми смо ту да држави помогнемо да ради боље. Ми можемо да будемо конструктиван партнер Влади Србије у спровођењу реформи“, нагласила је Стојановић. Директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић указао је на важност сарадње Владе Србије и цивилног сектора на јачању институција и у процесу бржег доношења системских закона из области правосуђа.

 

Изостанак реакције државних тела

Током састанка представника Куће људских права и демократије са премијером Александром Вучићем указано је и на изостанак реакција одговарајућих државних тела и министарстава на предлоге и иницијативе грађана и академске заједнице, попут утврђивања одговорности за покушај проневере новца из буџета од стране Министарства за рад или предлог цивилног друштва за избор новог Повереника за заштиту равноправности, наводи се у саопштењу Куће. Како се додаје, разговарано је и о Бриселском споразуму, важности успостављања и јачања институција које осигуравају владавину права, промени Устава, слободи медија, те Закону о бесплатној правној помоћи.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси