Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад "ботова" на сајт Данаса поводом текста о Саши Јанковићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2015.

Аутор: Г. Б.

Напад "ботова" на сајт Данаса поводом текста о Саши Јанковићу

На текст "Грех и врлина Саше Јанковића", који смо објавили у јучерашњем издању дневног листа Данас као лични став Момчила Грубача, професора Правног факултета Универзитета Унион, кренула је права лавина коментара на порталу danas.rs

Од нешто после 22 сата у недељу навече, када је текст постављен на портал, па до поднева у понедељак, стигло је више од 600, углавном негативно интонираних коментара, у којима се Саша Јанковић прозива због одговорности у случају Гојковић, оптужује да руши актуелну власт уз помоћ Запада и слично.

У бројним коментарима су изнети захтеви да Саша Јанковић поднесе оставку на функцију заштитника грађана, а од истражних и правосудних органа се тражи да покрену поновну истрагу о случају старијем од двадесет година, као и да процесуирају Јанковића.

У свакодневном раду на сајту Данаса, одобравамо више стотина коментара. Коментаре који на било који начин вређају, инсинуирају, или распирују било који облик мржње, једноставно бришемо. Наши најчитанији текстови имају по неколико десетина објављених коментара (не рачунамо обрисане).

Чињеница да је на један текст, који је уз то лични став аутора који није члан редакције Данаса, за нешто више од 12 сати стигло око 600 коментара, наводи нас на основану сумњу да је реч о такозваним "ботовима" који зарад њима знаних циљева пишу коментаре по домаћим порталима.

Ти коментари су углавном "политички коректни", дакле најчешће на садрже еклатантне примере увреда, позивања на мржњу било какве врсте. Међутим, њихова бројност, истовремено и једностраност, сигнализира нам да је реч о "организованом коментарисању".

Такве коментаре углавном бришемо јер њихова сврха није да допринесу интеракцији са ауторима текстова, или да дају динамизам у међусобној комуникацији самих коментатора, већ да промовишу један од могућих ставова кроз масивност коментара.

И раније је било напада такозваних "ботова" на наш сајт, али никада оволиким интензитетом. Претходни случај се односио на текст који је најављивао митинг једне станке. На тај текст је стигло око триста коментара са унисоним вредносним ставом, због чега смо их обрисали.

Поручујемо нашим верним читаоцима и читатељкама да се радујемо конструктивној, непристрасној, на часним мотивима заснованој интеракцији са редакцијом Данаса и портала данас.рс, те да ћемо стога наставити посвећено да објављујемо коментаре који задовољавају елементарне етичке стандарде.

С друге стране, сматрамо да је истовремено сасвим оправдано да не одобравамо коментаре који немају за циљ креирање конструктивног дијалога међу читаоцима и читатељкама портала данас.рс. Овакве коментаре нећемо одобравати ни убудуће, без обзира који односно чији став заступају.

Аутор је уредник портала www.данас.рс

 "Грех и врлина Саше Јанковића"

 Неки од коментара

•"Саша Јанковић доласком ВБА провоцира Гашића, а боље би му било да се часно повуче са функције на којој се налази. Да оде код породице Гојковић и каже јој: "Опростите, Ваш син се није сам убио"! Где му је савест?" • "О заштитнику својих интереса сувишно је говорити, његова прошлост је рекла више од свих изговорених речи." "Саша Јанковић провоцира власт, а има подршку са запада. Он жели да докаже како ова власт неправилно функционише. На његове провокације људи из власти реагују, сукоби се непрестано гомилају и томе никад краја. Најтеже је породици његовог најбољег друга." •"Читајући текстове о Саши Јанковићу, стичем утисак да је реч о митском бићу које има све врлине овог света или све мане. Зависи од личног става аутора текста. Не само овог. Све сами лични ставови који занемарују реалност." • "Нисам правник, али као човек сматрам да ниједно кривично дело никада не застарева. Судило се бившим фашистима из 2. светског рата (Артуковић). Исто тако случај Гојковић треба хитно покренути. Министар полиције је својом изјавом о застарелости случаја направио лапсус. Према томе, заштитник грађана Саша Јанковић не сме више бити недодирљив и треба већ једном поново покренути поступак у циљу доказивања истине, због родитеља несрећног младића."

 

Коментари (4)

Остави коментар
чет

14.05.

2015.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 13:33

О каквој елити говорите?

Поштовани колега,

Кад већ желите да искажете сопствено мишљење, и стојите иза својих речи, најлогичније је и да се потпишете пуним именом и презименом, а не заједничком одредницом - новинар?!?
Тако може да се представи и последњи уличар...Бити анонимус (макар и под ознаком новинар) значи НЕПОСТОЈЕЋУ ЛИЧНОСТ! Кога и чега се плашите да јавно говорите и браните своје ставове???

И о каквој елити Ви причате? Да нисте можда и себе сврстали у ту категорију јер не делите мишљење са "премијеровом поолуписменом армијом" која нема позитивно мишљење о Саши Јанковићу?

Не припадам горенаведеној групацији (ни елити, ни Вучићевим пуленима) али ЈЕСАМ за то да се да коначни одговор породици Гојковић, кроз поновни процес Јанковићу.
Зашто би господин Саша био незавниснији и заштићенији од свих осталих грађана Србије?
Дакле, сходно наведеном образложењу листа "Данас" и мој коментар би био избрисан јер не одговара уву медија који се на тај начин свесно определио да штити нешто што је у правном смислу остало нерешено 2 деценије?!
И то је по Вама у реду?
Неће бити...
А да ту заиста нису чиста посла говори и сам податак да су одједном неке институције западних земаља кренуле у хорску заштиту "заштитника" грађана, доделивши му чак и награду?!?
Знате, НИКО нема права (ни Ви, ни ја, ни лист "Данас", нити било ко) да нечији живот проглашава вреднијим од нас, осталих смртника!
Јер, пред Богом смо сви једнаки..
И не заборавите, рођењем сте добили име и презиме - па будите и останите Човек, а не анонимус!

Одговори
чет

14.05.

2015.

Ja Tek-Tako [нерегистровани] у 11:26

ZAŠTO DA NE

Prođoše nekoliko dana,a evo tek danas,nešto mi pade na um.Najpre,da se razumemo,u potpunosti podržavam sve iznete stavove i odluke cenjenog i uglednog Danasa.Ali,pitam se,onako uzgred,nezavisno od "Slučaja",zar botovi ne bi mogli i u stručno obrađenoj i izvedenoj eksploziji lično "organizovanog komentarisanja" da se s vremena na vreme,koriste i u cilju buđenja ovog poprilično učmalog i patetičnog građanstva ne bi li se probudila radoznalost i želja za što učestalijim botovanjem,što bi neminovno moralo dovesti i do većeg interesovanja,popularnosti,pa samim tim i veće prodaje štampanog medija.
Ako je ideja prihvatljiva,nekom od koristi,biću veoma srećan i bez ikakve hvale ili nagrade.

Одговори
уто

12.05.

2015.

Novinar [нерегистровани] у 17:45

Eto zašto ga srpska elita ne podržava

Premijerova armija polupismenog, agresivnog i, nadasve, nemoralnog, sveta okupirala je društvene mreže u Srbiji. Samo "njihovo" mišljenje je dozvoljeno, sve ostalo najsurovije blate. Eto zašto premijera ne voli građanska elita u Srbiji i nema šanse da se to promeni. A Saši Jankoviću svaka čast na hrabrosti i profesionalnosti.

Одговори
уто

12.05.

2015.

megawolf [нерегистровани] у 12:12

prebotirali se plačenici

izgleda da su ovi prečerali u poslu oko komentara

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси