Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комисија у сукобу интереса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2015.

Аутор: М. В. Извор: Данас

Комисија у сукобу интереса

За информисање о дешавањима у општини Мало Црнићу у току ове године биће издвојено 1.800.000. динара. По први пут о подели поменутих средстава одлучивала је трочлана комисија на основу приложених пројеката од стране заинтересованих медијских кућа.

Наведену комисију чинили су председник Новица Савић, новинар РТС-а испред УНС-а, и чланови Драги Ивић, директор пожаревачког Центра за културу који је према доспелом решењу именован од стране општине Мало Црниће, и Митко Јаковлевски, представник Локал Преса и АНЕМ-а. На адресу општине у предви ђеном року пристигло је десет пројеката.

У датом образложењу једина пријава која не испуњава услове конкурса је упућена од стране „Округ доо Пожаревац“. Како је истакнуто у образлож ењу, ова пријава за конкурс није уврштена пошто није достављена на увид документација која се тиче регистрације код надлежног органа АПР.

Пријаве које нису испуниле постављене критеријуме и самим тим за њих нису опредељена новчана средства су упућене од стране „Данграфа“, предузећ а које издаје новине „Данас“ са актуелним недељним подлистом „Браничево Данас“.

У образложењу се наводи да је овај пројекат у потпуности одбачен јер не постоји конкретна тема која је у интересу општине Мало Црниће, као и да не садржи начин реализације, ризике реализације и активности. Како је истакао председник комисије Новица Савић, све одлуке су донесене једногласно од стране комисије, као и да је све урађено према јасно утврђеним критеријумима и закону. Занимљиво је то да новине Округ, које су конкурисале са својим подлистом Стишки глас, иначе једине новине које за своју тематику имају дешавања из Малог Црнића, нису прошле са својим пројектом.

Антрфиле: Сукоб интереса

Највише новца за свој пројекат добио је локални радио БООМ93, 400.000 динара, што је, најблаже речено, чудно када се узме у обзир да, од када су локалне самоуправе почеле са пројектним финансирањем медија, није се десило да нека радио станица за свој пројекат добије највише новца - више чак и од регионалне телевизије. Ова нелогичност се може тумачити да је то плод одлуке Комисије чији је један члан био у сукобу интереса. Наиме, ради се о новинару Митку Јаковлеском, који је у Комисији делегиран као представник АНЕМА-а, а познато је да је власник радија БООМ93.

Антрфиле: Одлука није коначна

На одлуку комисије није дозвољена никаква жалба, али одлука о додели средстава медијима није коначна. Коначну реч даје општинско веће, које представља извршну власт општине која је расписала конкурс, на основу предлога поменуте комисије. Они ће на својој седници одлучити да ли поменути медији који су предложени за доделу општинских средстава задовољавају јавни интерес општине. На основу тога даће коначну одлуку да ли прихватају предлоге комисије или ће одбити њене предлоге и расписати нови конкурс.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси