Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Диплома од силикона, одело од најлона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2015.

Аутор: В. А. Извор: Политика

Диплома од силикона, одело од најлона

Маци Дискрецији, Атини Ферари, Мими Оро и Тијани Ајфон заједничко је, осим баналних уметничких имена, и то што су постале познате из непознатог разлога. У таблоидима представљене су као славне личности, иако ником није најјасније шта су по професији, а открити њихове таленте захваљујући којима су се нашле на малим екранима задатак је за истраживачко новинарство.

Комуниколог и професор на Београдској пословној школи Александра Ђурић објашњава да је реч о једној новој врсти познатих - о ријалити звездама које су славу стекле тако што су пред јавност изнеле све детаље из приватног живота. - Јунаци ријалити програма промовишу нерад, брзу и лаку зараду, показују како се без труда и знања стиче профит. Они шаљу јасну поруку да је довољно само да се неко разголити, и у пренесеном и у буквалном значењу, и тако заради новац - појашњава Александра Ђурић, ауторка књиге „Медијасфера у загрљају Великог брата”.

Старлете и остале звезде без радних биографија најчешће не долазе из материјално угрожених слојева друштва, па жеља за бољим животом није главни покретач. Реч је, како каже наша саговорница, о нарцисоидним особама које теже слави и богатству како би се осећали вреднијима у односу на друге. Оно што је карактеристично за ријалити јунаке је да интересовање медија за њих траје само до тренутка док потпуно не оголе своје животе. - И тада схватамо да су ријалити звезде заправо жртве.

Они се мењају као на покретној траци, па велики број њих, навикнут на пажњу и немоћан да прихвати чињеницу да су пали у медијски заборав, постаје депресиван, одају се алкохолизму, проституцији... - упозорава Александра Ђурић. Наша саговорница додаје да је таблоидизација медија довела до таблоидизације друштва и новог система вредности на чијем су врху тежња за славом и новцем.

Тој врсти славе нису одолели ни лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак који је учествовао у „Великом брату” ни ондашњи градоначелник Зајечара Бошко Ничић који је, између осталог, упамћен и по боравку на „Фарми”. Недавно је посланик Српске напредне странке (СНС) Зоран Бабић открио новинарима како сања да хируршким путем уклони подбрадак, да редовно одлази на мезотерапију и да би ћеркама дозволио да уграде силиконе. Јавност је наступ овог високо позиционираног политичара упоредила са изјавама старлета и с правом се запитала да ли је прихватљиво да се један народни посланик упушта у овакве „медијске авантуре”.

- Нажалост, ни политичари нису имуни на таблоидизацију. Зато морам да се запитам шта ће бити с нашим друштвом ако младима узор постану робови ријалити емисија. Прогнозе нису сјајне јер они не могу да буду носиоци друштва с обзиром на то да нису продуктивне особе - упозорава професорка Ђурић.

Емитовање разних „парова”, „фарми” и „велике браће”, објављивање испразних трач рубрике и интересовање за живот старлета једном делу јавности скреће пажњу с горућих животних питања, с брига о економским неприликама, смањењу плата, незапослености. Зато није претерано рећи да су ријалити емисије, нарочито ако имамо у виду чињеницу да су најпопуларније у земљама у транзицији, штит од избијања социјалних немира.

- Оне блокирају критичко мишљење. У жељи да побегну од невеселе стварности, људи укључују телевизију а заправо себи на тај начин дају анестезију. Гледајући како млади на тацни нуде своју приватност чак помисле и како има оних којима је горе чим су спремни дотле да иду - оцењује „Политикина” саговорница.

Спасавање младих од „шљаштећих илузија” Александра Ђурић види у медијском образовању и у укидању ријалити емисија које злоупотребљавају слободе изражавања. „Слобода без поштовања етичких норми је квази слобода. А у таквој медијској атмосфери наше друштво неће бити ништа другачије од тренутних ријалити звезда”, каже Александра Ђурић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси