Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Еулекс не истражује нестанак српских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2015.

Аутор: Д. И. Извор: Политика

Еулекс не истражује нестанак српских новинара

Ни 16 година од нестанка новинара Љубомира Кнежевића надлежни нису утврдили истину о овом случају

 

Вучитрн: као осумњичени за нестанак Љубомира Кнежевића помиње се Беким Шути (Фото Г. Оташевић)

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског „Јединства” и сарадник „Политике”, нестао је на данашњи дан пре тачно 16 година код Вучитрна, места у којем је живео са супругом. Од тог дана му се губи сваки траг, а 16 дугих година породица и пријатељи, али и удружења, покушавају да открију каква је судбина задесила овог човека.

– Пролази још једна годишњица од нестанка мога оца, а нико од надлежних нам се и даље не обраћа у вези са овим случајем – каже за „Политику” Љубомиров син Горан Кнежевић.

Када је прошлог пролећа на Горанову адресу у Београду стигла Одлука Саветодавне комисије за људска права при Уједињеним нацијама, по којој Унмик треба да тражи од Еулекса настављање кривичне истраге због нестанка новинара Љубомира Кнежевића, али и јавно да призна одговорност у вези са својим пропустом да адекватно истражи овај нестанак, породица несталог новинара се понадала да ће бити неког помака у истрази. Међутим, то се није десило.

– Из докумената ове комисије јасно се види да је истрага нестанка мог оца била лоше спроведена. Упркос одлуци Саветодавне комисије, нико из поменутих институција није са нама контактирао – каже Кнежевић.

Иако нема нових сазнања у вези с овим случајем, постоји довољно података у случају Љубомира Кнежевића, али и у другим случајевима нестанка новинара, од којих би званични органи могли да почну да раде – истиче Драгана Бјелица из Удружења новинара Србије.

– Нажалост, наше Тужилаштво за ратне злочине не води поступке, а показало се и да Еулекс за случајеве несталих и убијених српских новинара ништа не чини. Очигледно их баш ти случајеви не занимају, а политичког притиска нема, јер су то „мали људи” и висока политика се не доводи у директну везу са њиховим нестанцима и убиствима. Представници УНС-а на Косову упознали су тужиоца Еулекса са подацима за седам несталих и убијених колега као и са одлукама Саветодавне комисија за људска права УН која је установила да се никакве истраге нису водиле, то важи и за Кнежевићев случај, да се осим извињења породицама мора дати новчана надокнада због пропуста. Најважније је што комисија тражи да Еулекс који је преузео ингеренције од мисије УН истражи нестанке и убиства и казни кривце. Ништа до сада нису урадили – каже Драгана Бјелица.

Чињенице говоре да је тог 6. маја 1999. године Љубомир Кнежевић отишао на славу код једне породице о којој је раније писао. У поподневним часовима је напустио њихов дом и тада му се изгубио сваки траг. Породица је Љубомиров нестанак пријавила надлежнима у Вучитрну, касније су дати и узорци за ДНК анализу, али никада није утврђено шта се Кнежевићу десило. У белој књизи Владе Србије „Албански тероризам и организовани криминал на Косову и Метохији”, као осумњичени за нестанак Љубомира Кнежевића помиње се Беким Шути. Према тим подацима, Кнежевић је одведен у штаб Ослободилачке војске Косова који се налазио у селу Ошиљане, где је мучен и убијен, али његови посмртни остаци нису пронађени.

Име Љубомира Кнежевића налази се међу 39 несталих или убијених представника српских медија у Досијеу УНС-а. То су подаци за период од 1991. до 2001. године.

– Помаци постоје једино код убистава у надлежности Комисије за истрагу убистава новинара коју води Веран Матић, јер се ту поново воде истраге, а у случају Славка Ћурувије почело је суђење окривљенима. УНС подржава идеју да комисија добије регионални карактер, како би се истражили сви преостали случајеви – наводи Драгана Бјелица.

------------------------------------------------------

Небрига надлежних за истраге

– Разочаравајуће је понашање надлежних за истраге. Рецимо, УНС већ неколико година на Косову, близу Велике Хоче, поставља тешку бронзану плочу, бетонирану у земљу, на месту где су 1998. нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Не прође ни месец дана да неко не сруши плочу. Косовска полиција ниједном, а плоча је три пута рушена, није открила кривце. Ако нема воље да се овакви скорашњи инциденти реше, како очекивати да се заинтересују за много теже – наводи Драгана Бјелица.

------------------------------------------------------

Тужилаштво: радимо на свим случајевима несталих

У Тужилаштву за ратне злочине на питање „Политике” шта је учињено у случају нестанка Љубомира Кнежевића и да ли се он и даље истражује, одговарају да раде на овом предмету али и на предметима свих других несталих на Косову и Метохији крајем деведесетих година прошлог века, али да нажалост у поменутом случају нема помака.

– Радимо са мисијом Еулекса на свим предметима и покушавамо да утврдимо истину. Нажалост, за сада нема помака у истрази случаја Љубомира Кнежевића. Иначе, не испитујемо само случајеве несталих новинара већ свих несталих – напомињу у тужилаштву.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси