Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сви проблеми медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2015.

Извор: Б92, Танјуг

Сви проблеми медија у Србији

Београд--Нетранспарентност медијског власништва и финансирања, проблем приватизације, цензура, аутоцензура, таблоидизација паралишу систем јавног информисања у Србији. То је истакнуто на трибини Имплементација препорука из извештаја о власничкој структури и контроли медија.

Представљајући у Београду извештај Савета за борбу против корупције потпредседник тог Савета Мирослав Милићевић је рекао да медијску цензуру, аутоцензуру и таблоидизацију генерише управо недовољна транспарентност власништва у медијима, нетранспарентни извори и токови њиховог финансирања.

Говорећи о цензури он је рекао да у Србији не постоје "референти за цензуру", али да постоји перцепција цензуре и да она постоји у свим областима, као и да аутоцензура постаје доминантан вид који прети.

Милићевић је навео да таблоидизација нарушава слободу и тачно информисање и доводи до релативизације друштвених проблема. Према његовим речима, таблоидизација "отвара простор да се руше људи и личности" и да када се такве ствари објављују нико од надлежних не реагује.

Он је рекао да је контролна улога замењена и да политичка елита контролише медије уместо да медији контролишу власт. Милићевић је рекао да је Савет за борбу против корупције анализирао узорак од 50 медија.

"Овај узорак обухвата и девет интернет-портала и веб-сајтова. Код 23 медија власништво је потпуно транспарентно, док је код 27 власништво нетранспарентно, делимично транспарентно или спорно", навео је Милићевић.

Он је као пример спорних приватизација навео листове Политика, Вечерње новости и Дневник. Он је навео да је посебно анализирано пословање РТС-а, полазећи од чињенице да јавност има оправдан интерес да зна на који начин функционише јавни сервис који су грађани до скоро финансирали кроз претплату.

У извештају Савета за борбу против корупције се наводи да је анализом података добијених од РТС-а у вези с пословањем јавног сервиса с маркетиншким агенцијама утврђено да је у периоду од 2011.до 2013. године, упоредо с променом власти и односом политичких снага, приметна промена у структури купаца маркетиншког простора на програмима РТС-а.

Речено је да је програмска независност озбиљно доведена у питање политичким утицајем на избор независних продукција, а избор садржаја који није у складу с високим стандардима, води у урушавање програмског квалитета.

Потпредседник Савета за борбу против корупције навео је као проблем и дуговање 31 емитера ЈП Емисиона техника и везе. Милићевић је казао да је тај дуг до 30. јуна 2014. године износио више од 228 милиона динара.

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић истакла је да је Савет упутио 24 препоруке како би се отклонили проблеми који постоје у медијима и систему информисања.

Она је навела да се прве три препоруке односе на успостављање транспарентног регистра власничке структуре, а да је четврта препорука упућена Министарству културе и информисања да без фаворизације поступа преме свим медијима.

Милановићева је навела да је препоручено да Министарство финансија и Пореска управа уједначено поступају према медијима који су порески дужници. Она је изразила задовољство зато што ће "сигурно" бити испуњене две препоруке које се тичу делокруга Агенције за борбу против корупције и ДРИ.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је данас да ће аутоцензуре у Србији бити све док су присутни проблеми наведени у извештају и додао да највећи део наведених препорука могу да изведу они који имају извршну власт.

Главна и одговорна уредница Политике и председница УНС-а Љиљана Смајловић казала је да је "утицај" и то када се неком медију прекине доток новца. Она је рекла да то што се не зна ко је власник Политике нарушава права новинара у тој кући, јер су у немогућности да потпишу колективни уговор.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић навео је да је питање како су медији од "бораца против корупције постали део коруптивног ланца". Он је рекао да се у Србији сада неким медијима ускраћују средства, док се неки богато награђују.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је да се од почетка године Савет за борбу против корупције 28 пута жалио поверенику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси