Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додељене награде за истраживачко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 05. 2015.

Извор: www.rtv.rs

Додељене награде за истраживачко новинарство

БЕОГРАД -Новинари Адам Сантовац, Слободан Георгијев, Милица Стојановић и Перица Гуњић добитници су годишње Награде за истраживачко новинарство, коју су им данас доделили Независно удружење новинара Србије и Амбасада САД у Србији.Награду је, у категорији електронски медији, освојио новинар Телевизије Н1 Адам Сантовац за емисију "Јаловиште неодговорности", о проблему изливања токсичне јаловине из затвореног рудника код Крупња.

 

 

У категорији штампани медији награду је добио Слободан Георгиев за текст "Откривена тајна министарског сефа", објављен у недељнику Време, у којима се износе детаљи нацрта уговора између Владе Србије и компаније Етихад о формирању Ер Србије.Добитници награде у категорији онлине медији су Милица Стојановић и Перица Гуњић за серијал текстова о прошлогодишњим поплавама објављених у периоду од септембра 2014. до јануара 2015. на сајту ЦИНС-а.

Награду добитнику у категорији електронски медији доделио је амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби који је рекао да се америчка амбасада снажно залаже за слободу медија, а да је додела награда још један пример напора НУНС-а да се обезбеде услови да медији буду слободни и независни.

Кирби је рекао да је слобода медија најважнија онда кад истражује рад оних на одговорним позицијама, сликовито додајући да су римски императори увек поред себе имали саветника који би им шапнули провокативно питање како би император био сигуран да је одређени проблем сагледао са свих страна.

"Ту особу која непрестано поставља тешка питања називамо обад", рекао је Кирби, додајући да "обад мозе да убоде цовека и тако изазове буру, али све то чини у служби истине, а да снажна и демократска друштва увек имају места за њега.Кирби је рекао да су у Србији независне институције, међу којима су омбудсман, повереник за информације од јавног значаја, повереник за заштиту равноправности, активне и вредне и да је њихова сврха иста - да постављају тешка питања, разматрају питања од општег значаја и да се побрину да се основане демократске и уставне вредности у Србији поштују."Иако САД нема институцију омбудсмана, овде смо да прославимо српску и америчку заједнички обад, а то су медији", рекао је Кирби.

Он је навео да од 1.300 медијских кућа неке теже ка заради, неке заступају одређени политички циљ, а неке су, попут оних који су данас награђени, одлучне у својој потрази за истином."Медији у потрази за истином би требало да постављају тешка питања  председницима, премијерима, амбасадорима и заштитницима грађана.

Професионалци у медијима не би требало да буду страна која спроводи лов на вештице и прогања, не би требало да се питањима од јавног значаја служе као параваном за кампање из личног интереса", рекао је Кирби.

Амерички амбасадор је рекао да његова позиција и политика његове земље нису изнад постављања питања."Ја сам овде да похвалим и охрабрим ваш посао, али и искрена уравнотежена и фер питања", рекао је Кирби.

Председник НУНС Вукашин Обрадовић рекао је да је НУНС-ова награда пре свега подстицај за новинаре да се упусте у истраживања која нису увек ни лака ни безазлена.Он је навео да је истраживачко новинарство веома важно за друштво у целини, чак и кад део јавности "хистерично реагује", истичући да такво новинарство данас добија на значају поготово зато што је на супротној страни новинарство хајки и осуде људи.

О томе говоре, како је навео, и број и квалитет пријављених радова на овогодишњем конкурсу. На НУНС-ов конкурс ове године пријавило се 62 новинара са више од 150 прилога.У ужем избору су у категорији електронских медија били и Драган Гмизић за емисију "Слатке уредбе" из серијала "Откос корупције" на РТВ Војводина и Душан Војводић за филм "Кап", приказан на ТВ Н1 и на порталу ЗА медиа.

У категорији штампани медији у ужем избору били су и Драгана Пецо и Дино Јахић за текст "Куповина награда: Која је цена части?", објављен у недељнику Нови магазин и Бојана Барловац за текст "Балкански CNN и његов аршин" објављен у недељнику Време.

У категорији онлине медији у ужем избору били су и Александар Ђорђевић за текст "Испумпавање копа и будзета", објављен на wеб порталу јавно.рс и Драгана Пецо за текст "Полицајци који раде као заштитари осумњичени за насиље и корупцију", објављен на wеб порталу Balkan Insight

О награђенима је одлучивао жири у саставу: Милорад Ивановић, главни и одговорни уредник недељника Њузвик (Newsweek) у Србији, Предраг Благојевић, главни и одговорни уредник портала Јужне вести, Пеђа Обрадовић, продуцент на ТВ Н1 у Србији и Иван Цвејић, главни и одговорни уредник новинске агенције Бета.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

06.05.

2015.

Dusko M. Petrovic [нерегистровани] у 20:02

Nikad nije kasno

Ma sta mi rece: "nezavisno udruzenje novinara i ambasada SAD..."!?
Nema nezavisnosti, rode, u saradnji sa ambasadom SAD, nema je, niti ce je ikad i igde biti.
Saradnja sa SAD (kao i do sad) iskljucuje i samu pomisao na nezavisnost, na samostalnost, slobodu, radost...
Ko to ne zna - saznace, uglavnom kad mu bude kasno.
Zdrav pozdrav.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси