Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Дневник" данас обележава 24.500. број
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 05. 2015.

Аутор: Љ. М. Извор: Дневник

"Дневник" данас обележава 24.500. број

Пред читаоцима је данас 24.500 број листа „Дневник". У протекле 73 године, колико постојимо, лист је 338 пута годишње бивао пред читаоцима. Дакле, готово сваки дан. Број би био и већи да у првој деценији „Слободна Војводина", претеча данашњег „Дневника", није излазила као двоброј па и као недељник, због недостатка хартије а и могућности штампања.

Наиме, за првих десет година постојања „Слободне Војводине" објављена су само 2.522 броја листа. Последњи број под славним именом „Слободна Војводина" објављен је 30. децембра 1952. Тиме је завршена њена десетогодишња етапа, а штафетује преузео „Дневник". 

Први број „Дневника" објављен је 1. јануара 1953. и означен је као 2.323. издање листа. Тадаје објављен новогодишњи двоброј „Дневника" с датумом 1. и 2. јануар и штампан с црвеним заглављем. Међутим, пре тога донета је одлука да ће се лист звати „Дневник" и да ће имати плаво заглавље, осим када су у питању свечарски бројеви. То плаво заглавље има и сада.  

Први број под новим именом  Када је „Слободна Војводина" навршила деценију постојања, тадашњи колегијум листа донео је одлуку о промени имена. Тадашњи главни уредник Радомир Радујков покренуо је иницијативу за промену имена листа. У жељи да анимира читаоце, Колегијум је увео наградну анкету о новом имену листа. „Редакција сматра да није само она позвана да листу да ново име и зато позива све читаоце и пријатеље да о томе дају своје предлоге", објављено је у „Слободној Војводини"   пред крај 1952, а обезбеђене су и награде за читаоце који погоде име с највише предлога.

Прва награда износила је 10.000 динара, друга 5.000, трећа 3.000, а било је још и десет претплата на пола године и двадесет на три месеца. До 15. децембра 1952. стигло је више хиљада купона, а највише читалаца било је за то да се лист назове „Војвођански дневник" или „Дневник".

Предлагано је и да остане старо име, или да се назове по Милетићевом гласилу „Застава" или „Војвођанска за  става", а било је и безброј других предлога.  Колегијум се определио за назив „Дневник", имајући у виду и амбицију да продре и шире, ван Војводине. Секретаријат Покрајинског одбора Народног фронта Србије за Војводину прихватио је предлог редакцијског колегијума и донео одлуку да се војвођанско гласило назове „Дневник" и да се с новим називом пред читаоцима појави 1. јануара 1953. године. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси