Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија тоне у медијски мрак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2015.

Извор: www.vesti-online.com

Србија тоне у медијски мрак

Србија је рангирана у врх земаља са највећим падом слободе медија, а према оцени медијских посленика и стручне јавности то је потврда јачања притиска власти на медије и њихову уређивачку политику.

 

Србија је у извештају Међународне организације Фридом хаус (ФХ) наставила тенденцију пада, и то од три поена само за последњих годину дана. То је на светској листи највећи пад слободе медија после Венецуеле и Турске.

У осврту на поразне резултате, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић указује да извештај потврђује оно на шта је та организација указивала. Сврставање Србије на треће место држава са највећим падом медијских слобода, како каже, оголило је постојеће притиске у области информисања, који су за резултат имали укидање неких емисија и обарање сајтова.

Истиче да је узрок томе што Србија живи у притвречној ситуацији, са добро оцењеним медијским законима, и праксом која се показује као супротна регулативи.

- Нема политичке воље да се поштује слобода изражавања, а власт је најодговорнија и за сужавање критичког дијалога, јер све чини да добре стране тог закона немају ефекта у пракси. Додатно нас узнемирава што владајуће структуре прилично олако схватају критике споља и изнутра, па нема жеље да иде у сусрет захтевима за слободу медија и грађанима да се омогући објективно информисање - каже Обрадовић за "Вести".

Да Србија у овом моменту не може да се подичи стањем слободе медија ни економским положајем новинара, сматра и заштитник грађана Саша Јанковић.

Он је оценио да је светски дан слободе медија обележен с угушеним осећајем задовољства, јер је доношење нових медијских закона остало у сенци таблоидизације државе и наставка притисака на независне медије и новинаре. Фридом хаус у извештају објашњава да је пад Србије забележен највише због "Владе које је повећала узнемиравање новинара, због ограничавања рада, и пада разноврсности медија после укидања неких политичких емисија".

- Влада Александра Вучића покушавала је да ограничи извештавање о мајским поплавама, али има и повећане непријатељске реторике и узнемиравања независних новинара - наводи ова организација.

Извештај ФХ, према речима директора Центра за практичну политику Драгана Поповића, потврда је онога на шта домаћа и међународна јавност указује, а то је да се медијске слободе непрестано умањују. Поповић као велики проблем истиче најразличитије врсте притисака на медије.

- Ти притисци иду од економских до политичких. Извршна власт врши утицај на уређивачку политику, а на делу смо видели и укидања ТВ емисија. То нас је довело на лош пут и хитно би нешто морало да се уради - каже Поповић за наш лист.

Пад Србије на светским ранг-листама медијских слобода Удружење новинара Србије (УНС) не види само као последицу лошег материјалног положаја новинара, већ и као наставак праксе власти и политичара да користе медије за политичке обрачуне.

Зато, како кажу, морају да понове оцену да слободног новинарства нема у условима беде, корупције и страха од власти.

- Година за нама избацила је на медијску површину сурову чињеницу да слободи медија не прети опасност само од власти него и од анонимних чувара приватног капитала - кажу у УНС-у и подсећају да је угашена култна политичка емисија Оље Бећковић "Утисак недеље", без обзира на гледаност, апеле грађана, колега и угледних личности. У овом удружењу подсећају и да су све владе обећавале да ће истражити спорне приватизације, укључујући и "Вечерње новости" и "Политику", али реч нису одржале.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси