Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Све лошији услови извештавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2015.

Извор: Фонет, РТВ

Све лошији услови извештавања

Новинари се у многим деловима света суочавају са све лошијим условима извештавања, оценила је у данас објављеном годишњем извештају организација Фридом Хаус.

Глобалне медијске слободе су достигле најнижи ниво за протеклих више од 10 година. Тек сваки седми становник Земље живи у државама у којима се реално извештава о политичким догађајима и гарантује безбедност новинара, уз минимално мешање државе у рад медија, наводи се у извештају.

Као земље са највећим кршењем медијских слобода су издвојене Белорусија, Куба, Екваторијална Гвинеја, Еритреја, Иран, Северна Кореја, Сирија, Туркменистан и Узбекистан. 

Листу земаља са најбољим условима за рад новинара предводе Норвешка, Шведска и Белгија. На листи 199 земаља, Сједињене Америчке Државе заузимају 34. место, јавља АП. 

Као основне разлоге за лошије услове рада новинара је Фридом Хаус навео нове рестриктивне законе, као што су мексички и руски прописи о контроли блогова, и нападе на новинаре, посебно у Сирији и Нигерији. 

Владе користе законе о безбедности и борби против тероризма као средство за гушење критичких гласова. Милитантне организације и криминалне банде користе све бесрамније тактике застрашивања новинара, док власници медија покушавају да манипулишу садржајем вести, како би остварили политички и пословни интерес, изјавили су аутори извештаја.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси