Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски закони нису у складу са Уставом и стандардима ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2015.

Извор: Танјуг

Медијски закони нису у складу са Уставом и стандардима ЕУ

Сет медијских закона, који је усвојен прошле године, није у складу ни са Уставом Србије ни са европским стандардима већ је последица политичког, финансијког и медијског лобирања које је предводио АНЕМ, изјавила је данас председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа.

Тврдња да држава мора да се повуче из власништва у медијима је обмана, тврди Чабаркапа наводећи да то није случај у свим европским земљама а поједине одредбе медијских закона уопште нису у складу са европским стандардима. Поставља се питање зашто се гаси Међународни радио Србија, који емитује програм на 12 светских језика, када све зеље у Европи имају своје међународне радије, упитала је.Медијским законима је предвиђено да локална самоуправа не може да буде оснивач медија, што је супротовно Уставу Србије који каже да свако може да оснује медиј, нагласила је Чабаркапа.

Она је, на форуму "Реформе по леђима радника", које је организовао АСНС, указала, да се новим законом предвиђа да власници медија могу да буду и офшор компаније, што значи да ће влаништво у медијима и даље бити нетранспарентно а и то је супротно европским стандардима.

Подсетила је да је Синдикат новинара Србије у септембру прошле године поднео Уставном суду иницијативу за оцену уставности медијских закона а у новембру захтев за доношење привремених мера како се закон не би спроводио док Уставни суд не да своју оцену, али до сада нико није реаговао.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

29.04.

2015.

zurnalist [нерегистровани] у 20:04

Medijske zakone treba hitno promeniti

Cudno je da se u Srbiji ovoliko insistira na postovanju i primeni novih zakona u oblasti medija i postovanju rokova za izlazak drzave iz medija? Toliko je od vremena tranzicije losih iskustava po pitanju svega donetog na precac. Zasto se nije insistiralo na primeni jos uvek vazeceg Ustava koji dozvoljava lokalnim samoupravama da budu osnivaci medija? Sta je starije? Koji je najvisi pravni akt jedne drzave? Ko je prekrsilac i za ciji interes je to uradjeno? Da li su vaznija insistiranja medijskih koalicija? Ukoliko se ne odlozi primena medijskih zakona donetih proslog leta, desice se nakaradne privatizacije( a znamo kako su neki mediji u njima ranije prosli) ili gasenje.Ipak, dozvacemo se jednog dana pameti, jer je sasvim izvesno da projektno finansiranje nece doprineti poboljsanju medijske scene u Srbiji. Vremena jos ima do 30. juna da se razmisli i o ljudima koji su zaposleni u medijima, od kojih vecina nece moci dobiti akcije u kucama u kojima su proveli radni vek. Nema ni preciznih informacija o socijalnim programima za one koji ovaj posao zele napustiti. Sta se ceka? Jos jedna reka nezaposlenih?

Одговори
сре

29.04.

2015.

gradjankaanonymous [нерегистровани] у 13:23

podrška

Konačno i jedno pravo mišljenje o nakaradnim medijskim zakonima.Posebno bi valjalo kritikovati famozno projektno finansiranje i komisije koje vrednuju medijske projekte, a koje moraju biti sastavljene od vrlih stručnjaka, koji bez pardona favorizuju svoje ''prijateljske medije''. Koliko je tu mesta za korupciju! ucenjuju lokalne samouprvave, prete i umesto za javni interes, bore se isključivo za svoj, po principu - ja tebi najviču ocenu za projekat, a ti meni deo kolaća. Bruka. Ovaj nakaradni Pravilnik bi valjalo što pre izmeniti, jer ide na ruku samo onima koji ocenjuju projekte. Proverite malo njihove biografije, poznanstva i predloge - kojim medijima su dali pare gradjana.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси