Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Умро новинар Зоран Јоксимовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2015.

Извор: Бета, РТВ

Умро новинар Зоран Јоксимовић

На Новом гробљу у Ваљеву данас је сахрањен новинар и књижевник Зоран Јоксимовић (83), дугогодишњи уредник Напреда и издања ИД Колубара.

Јоксимовић је умро у недељу у Ваљеву, а по сопственој жељи сахрањен је у кругу најуже породице без комеморативних скупова.

Завршио је Ваљевску гимназију, а студирао је славистику и књижевност у Београду. У новинарству је био од ђачких дана, када је био међу покретачима локалног листа Реч омладине.

У Напреду је био новинар и уредник културне рубрике и фељтона, покретач и уредник Културног додатка, главни и одговорни уредник у два наврата, као и директор тог недељника. Био је дописник Вечерњих новости и Танјуга, управник волонтер Градске библиотеке, кустос Народног музеја. У Колубари је био уредник Великог народног календара и редактор Биографског лексикона Ваљевског краја.

Писао је приповетке, романе, романсиране биографије, хронике и друге књижевне, историографске и публицистичке радове. Добитник је бројних награда на анонимним конкурсима широм некадашње СФРЈ, као и Септембарске награде Ваљева.

Објавио је неколико књига међу којима и "Сенке ветровима однесене", "Последње лето", "Сунце у високом луку", "Порука испод вешала" и "Јачи од ватре" о партизанским херојима Стевану Филиповићу и Живану Ђурђевић, те романсирану прозу "Живот Драгојла Дудића".

Члан УНС-а био је од 1957, а Удружења књижевника Србије од 1962.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси