Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕК: Посебна пажња слободи медија на Западном Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2015.

Извор: Танјуг

ЕК: Посебна пажња слободи медија на Западном Балкану

Ситуација у вези са слободом изражавања нигде на Западном Балкану није добра, а Европска комисија ће у свом годишњем извештају о напретку земаља кандидата посветити много више пажње овој теми, речено је на конференцији о медијима у региону, која је одржана у Бриселу.

"Медији су угрожени, не само у земљама кандидатима, него и у источном суседству, па и у самој ЕУ", рекао је главни саветник ЕК за медије и цивилно друштво Андрис Кастерис, на трибини коју је јуче организовао Центар за европску политику (ЕПЦ).

"У следећем годишњем извештају о напретку ћемо обратити много више пажње на овај проблем него што је то био случај ранијих година", рекао је Кастерис и најавио да ће у Србију у јулу допутовати експертска делегација ЕК, која ће испитати како се спроводи сет медијских закона.

Он је указао да унутар ЕУ нема јединствених критеријума за слободу медија, па се то питање обрађује унутар преговарачког поглавља 23, које се тиче основних права, и да је став Комисије да то поглавље у преговорима са Србијом треба што пре отворити.

Кестерис је, међутим, оценио да Влада Србије није припремила уверљив акциони план за преговарацко поглавље 23 и да зато то поглавље још није могло да буде отворено.

Премијер Александар Вучић је у уторак, током боравка у Бриселу, рекао да Србија убрзано ради на финалним верзијама акционих планова за поглавља 23 и 24 и да би ускоро требало да буду готови.

Посланик Европског парламента и шеф парламентарне делегације за Србију Едвард Кукан казао је да су у Србији закони добри, али да је ситуација у медијима лоша, мада није увек јасно зашто је то тако.

"Ми често указујемо на то, али немамо штап који бисмо могли да употребимо да се стање поправи", рекао је Кукан.

Гордана Игрић, директорка регионалне Балканске истраживачке мреже (БИРН), изјавила је да је претходна власт у Србији вршила притисак на медије, али тврди да је садашња отишла корак даље и да не толерише никакву критику, чак ни на друштвеним мрежама. Према њеним речима, таблоидизација медија је све већа.

Она је оптужила европске институције да "жмуре на једно око" када је реч о основним људским правима у Србији и избегавају да критикују власт да не би угрозили процес нормализације односа Београда и Приштине.

Сличну оптужбу изнео је и македонски новинар Борјан Јовановски, који је недавно добио озбиљну претњу смрћу, с тим што је он рекао да Брисел као алиби за толерисање ауторитарне власти у Скопљу користи преговоре са Грчком око имена.

"ЕУ се прави да се проширује, а власти се праве да се реформишу", оценио је Јовановски.

И Кастерис и Кукан су одбацили ове оптужбе, уз речи да и Комисија и Парламент веома озбиљно схватају и проблем слободе говора и процес проширења ЕУ.

Посланица ЕП Тања Фајон, која је известилац у сенци за Србију, рекла је да сваког дана добија позиве новинара са Западног Балкана који се жале на стање у медијима, али да и у њеној домовини има много проблема.

"Извештавање о европским темама у Словенији је катастрофално, преовлађају негативни и сензационалистички текстови, а то је врло опасно јер доводи до раста популизма", казала је Фајон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси